ГоловнаCуспільство

УСБУ у Дніпропетровській області: пiдсумки тижня

СБУ затримала на Дніпропетровщині інформаторку, яка «зливала» росіянам дані про переміщення ЗСУ та знімала місця прильотів

Контррозвідка Служби безпеки України викрила на Дніпропетровщині співробітницю одного з об'єктів критичної інфраструктури, яка передавала конфіденційні дані російським окупантам.

За встановленою інформацією, зловмисниця активно збирала дані про технологічні процеси виробництва та розташування промислових потужностей. Переважна частина її діяльності полягала в відстеженні переміщень української техніки в місті, а отриману інформацію вона передавала агресорам через месенджери.

Щоб отримати інформацію, вона намагалась «в темну» використовувати свою матір – співробітницю об’єкту критичної інфраструктури.

За розслідуванням СБУ, інформаторка встановила зв'язок з російським громадянином через свою знайому, що проживає на території Російської Федерації. Зазначено, що цей росіянин мав знайомих серед військових та правоохоронців РФ і міг передавати розвіддані для використання у нанесенні повторних ракетних ударів.

Незважаючи на це, співробітники СБУ своєчасно викрили ворожу інформаторку, поетапно задокументували злочинні дії та запобігли подальшій передачі розвідвідомостей окупантам.

Крім того, у ході комплексних заходів було викрито ще один напрямок підривної діяльності фігурантки. Російська інформаторка збирала відомості про наслідки повітряних ударів агресора по інфраструктурному об’єкту. Для цього вона виїжджала на місця ворожих «прильотів» та фотографувала їх.

Під час обшуків за адресою проживання затриманої виявлено мобільний телефон, який вона використовувала для комунікації з ворожим «зв’язковим».

На підставі зібраних доказів, слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Наразі підозрювана перебуває під вартою. Розслідування триває для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисниці загрожує до 12 років тюрми.

СБУ припинила діяльність чергового незаконного каналу виїзду ухилянтів за кордон

Служба безпеки України успішно заблокувала та припинила функціонування незаконного каналу, який дозволяв особам призовного віку ухилятися від мобілізації та виїжджати за кордон. Організатором протиправної схеми виявився кримінальний авторитет із Одеси.

За грошову винагороду, кримінальний авторитет гарантував бажаючим «зелений коридор» для незаконного перетину кордону з Молдовою. Отримавши передплату у сумі 1000 доларів США, він надавав клієнтам «дорожню карту» з маршрутом та забезпечував їх супровід до пункту незаконного переходу.

Такса за послуги «ділка» коливалася від 2500 до 5500 доларів США, залежно від способу перетинання кордону. Організатор і його спільники вживали безпрецедентних заходів конспірації для унеможливлення документування їх діяльності, включаючи рух різними автомобілями та маршрутами, а також маскування під таксі. За наявною інформацією, за час функціонування каналу його послугами скористалися більше ста осіб.

Під час проведення співробітниками СБУ оперативної комбінації вдалося задокументувати та заблокувати цей незаконний канал виїзду за кордон. Правоохоронцями під час санкціонованих обшуків за місцями мешкання фігуранта кримінального провадження знайдено грошові кошти, мобільні телефони, велику кількість сім-карток та банківських карток, які підтверджують протиправну діяльність.

 Наразі організатора каналу затримано та повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Судом йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. В рамках досудового розслідування встановлюються інші учасники незаконної схеми.

СБУ викрила нові схеми для ухилянтів: серед затриманих – посадовець ВЛК та ділки, які ховали «клієнтів» у таксі

Служба безпеки України виявила та припинила функціонування чотирьох нових схем, призначених для ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон громадян призовного віку. Серед затриманих організаторів – посадовець військово-лікарської комісії та декілька кримінальників.

Вартість пропонованих послуг варіювала до 10 тисяч доларів США, залежно від терміновості та обраного способу перетину кордону.

У Хмельницькому:

викрито посадовця місцевої військово-лікарської комісії. За різні суми хабарів він «дописував» призовникам важкі захворювання як підставу для «списання» з військової служби.

На Одещині:

нейтралізовано міжнародну злочинну групу, яка займалась нелегальними «перевезеннями» до сусідньої європейської країни. Зловмисники довозили своїх клієнтів до кордону на власних авто або таксі, а потім «переводили» їх за кордон лісовими стежками або понтонами через річку.

До складу банди входив одесит-кримінальник на прізвисько «Бастіон» та двоє його спільників-іноземців. Для пошуку «клієнтів» зловмисники створили Телеграм-канал. При цьому гроші за свої «послуги» просили переказувати у криптовалюті.

У Києві:

затримано фігуранта, який продавав ухилянтам підроблені документи про непридатність до служби за станом здоров’я.

Зловмисником виявився 53-річний громадянин однієї з країн Близького Сходу, який раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності. Втім, співробітники СБУ своєчасно викрили зловмисника і затримали його під час одержання грошей від клієнта.

На Львівщині:

затримано 51-річного мешканця Самбірського району, який, заручившись підтримкою місцевого криміналітету, переправляв ухилянтів за кордон через заздалегідь підготовлені «лісові маршрути».

За викритими фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook