ГоловнаCуспільство

Мешканці Дніпропетровщини можуть пройти безкоштовну діагностику на ВІЛ

Майже в кожній лікарні Дніпропетровщини проводиться діагностика на ВІЛ. Для цього використовують швидкі тести. Від 15 до 30 хвилин – і результат готовий. Це безкоштовно, розповіла під час брифінгу медична директорка обласного медцентру соціально значущих хвороб Марія Гудова. 

«ВІЛ-інфекція має важкі наслідки, якщо її запізно виявити та не розпочати терапію. Це призводить до розвитку СНІДу, коли на тлі знищеного імунітету хворий важко піддається лікуванню і помирає. Натомість зараз вірус дуже просто діагностувати за допомогою швидких тестів. А сучасні антиретровірусні препарати дозволяють боротися з ним, як з будь-якою іншою хронічною хворобою», – пояснила Марія Гудова. 

Вона наголосила, що регіон повністю забезпечений препаратами від ВІЛ.

«Всі пологові мають ліки для профілактики хвороби у новонароджених. Діти не заражаються від ВІЛ-позитивних мам», – додала директорка медцентру. 

За її словами, кожна третя ВІЛ-інфікована людина в Україні не знає про свій статус і не звертається по допомогу. Марія Гудова закликала всіх подбати про своє здоров’я і пройти тест. Це дозволить за потреби вчасно розпочати лікування.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом щороку відзначають 1 грудня. Головна мета – звернути увагу суспільства на цю проблему.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook