ГоловнаCуспільство

УСБУ у Дніпропетровській області: пiдсумки тижня

СБУ затримала церковну хористку УПЦ (МП), яка «наводила» ворожі ракети на позиції ЗСУ поблизу Запоріжжя

Співробітники Служби безпеки України успішно затримали церковну хористку Української православної церкви, яка виявилася активною інформаторкою російських окупантів. Жінка «наводила» ворожі ракети на позиції Збройних Сил України поблизу Запоріжжя.

За даними слідства, затриманою виявилася дружина настоятеля місцевого храму УПЦ (МП). Вона виявилася прихильницею рашизму та активно коригувала повітряні атаки російських військових по Запоріжжю, сподіваючись на повну окупацію регіону.

Розслідування встановило, що фігурантка підтримувала дії російських загарбників вже з початку повномасштабного вторгнення і активно допомагала їм, передаючи конфіденційну інформацію через месенджери своїм знайомим у Росії.

Основний інтерес ворога був спрямований на пункти тимчасової дислокації підрозділів ЗСУ, які брали участь у контрнаступальних операціях на Бердянському та Мелітопольському напрямках.

Співробітники СБУ встановили місцеперебування російської інформаторки і затримали її у власному помешканні в одному із селищ неподалік Запоріжжя.

Під час обшуків за місцем проживання затриманої було виявлено мобільний телефон, який вона використовувала для передачі закритої інформації. На підставі зібраних доказів слідчі висунули підозру фігурантці за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на «Київстар»

Служба безпеки України оголосила про відкриття кримінального провадження за фактом кібератаки на одного із національних операторів мобільного зв’язку «Київстар».

Провадження відкрите за вісьмома статтями Кримінального кодексу України. Зокрема, це:

  • ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж);
  • ст. 361-1 (створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут);
  • ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ст. 111 (державна зрада);
  • ст. 113 (диверсія);
  • ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни);
  • ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни);
  • ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

Однією з версій, яку розглядають слідчі СБУ, є можливість причетності російських спецслужб до цієї кібератаки. Одразу після виявлення інциденту, оперативно-слідча група СБУ вирушила до офісів «Київстар», щоб задокументувати всі обставини атаки.

Крім того, кіберфахівці СБУ працюють на місці події, надаючи допомогу співробітникам «Київстар» та координуючи зусилля всіх державних установ для якнайшвидшого відновлення мережі та забезпечення кібербезпеки країни.

За матеріалами СБУ довічне ув’язнення отримала лікарка з Маріуполя, яка під час боїв за місто «здала» рашистам 7 поранених воїнів ЗСУ

Завдяки доказовій базі Служби безпеки довічне позбавлення волі заочно отримала лікарка-офтальмолог одного з медзакладів тимчасово окупованого Маріуполя Валентина Чехова, яка перейшла на бік ворога.

За матеріалами СБУ встановлено, що в березні 2022 року, коли група російських окупантів під командуванням «Осетина» захопила лікарню, Чехова «здала» рашистам сімох поранених українських військовослужбовців, яких госпіталізували до місцевої лікарні, де вона працювала.

Медперсонал лікарні, усвідомлюючи небезпеку для поранених бійців, завчасно знищив їхній формений одяг, документи та військову амуніцію, подаючи їх як цивільних постраждалих від бойових дій.

Проте, під час «палатного» обходу медичного закладу разом з окупантами, Чехова вказала на поранених воїнів ЗСУ, що призвело до їхнього ув'язнення та тортур.

Крім того, виявлено, що зрадниця вказала на одного з лікарів, який намагався врятувати поранених військових. Дізнавшись про це, окупанти забрали у чоловіка документи, автомобіль та пригрозили готуватися до «повільної смерті». В останній момент лікарю вдалося врятуватися втечею під час зміни «вартових», яких виставили російські загарбники по периметру медустанови.

Як встановило розслідування, за співпрацю з окупантами їхня поплічниця отримала «заохочення» у вигляді «призначення на посаду очільниці офтальмологічного відділення» захопленої лікарні.

Суд визнав Чехову винною за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та призначив заочно довічний термін ув'язнення. Оскільки зрадниця перебуває на тимчасово окупованій території України, тривають комплексні заходи для її притягнення до відповідальності.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook