ГоловнаCуспільство

«Завдяки появі контейнерів звалища сміття скоротились на 80%», - директор КП «Міська ритуальна служба» про прибирання цвинтарів у Дніпрі

Комунальники Дніпра продовжують очищати міські кладовища від сміття. Аби полегшити їм роботу та зменшити кількість сміттєзвалищ, у Дніпрі на цвинтарях встановили великогабаритні контейнери типу мультиліфт. 

Олександр та Володимир приїхали на кладовище «Діївське», аби навести лад на могилах своїх рідних. 

«Раніше викидали сміття або ж на спільну купу, або на вході до кладовища на смітник. Але до нього далеко йти. Зараз стало набагато зручніше, адже з’явився великий контейнер і він недалеко», - розповів Олександр. 

На цьому кладовищі розмістили 4 таких контейнери. На 43 міських кладовищах їх -50. 

«Розставляємо в залежності від габаритів цвинтаря. Десь достатньо одного, а десь більше. Їх ми почали встановлювати ще торік, і це полегшило нам роботу. Коли раніше люди утворювали величезні купи сміття, то щоб їх прибрати, нам доводилося залучати з десяток людей та кілька одиниць техніки. А щоб прибрати контейнер, потрібно усього кілька хвилин, один водій та одна спеціальна машина. Зазначу, що й люди стали сумлінніші та вже користуються контейнерами. Кількість сміття, яке утворювалось посеред цвинтаря, скоротилось до 80%, і ми дуже вдячні людям за це. Поменшало і пластикових квітів після того, як виконком міської ради прийняв рішення, яким забороняє приносити на територію кладовищ штучні квіти та вінки. Зазначу, що їх стало приблизно втричі менше», - каже директор КП «Міська ритуальна служба» Дніпровської міськради Валерій Тєтякін.

Крім цього, на кладовищах розмістили спеціальні покажчики, аби люди орієнтувались, де знайти найближчий контейнер. Проте вандали декі з них вже зламали. На баках розмістили й контакти: якщо люди помітили, що контейнер переповнений, треба зателефонувати за номером 098 838 21 21, і сміття оперативно вивезуть.

«На цвинтарях міста постійно працює надпотужна техніка: грейферні навантажувачі, самоскиди, трактори-навантажувачі, самоскиди-мультиліфти. Останні і очищують нові контейнери. Машина привозить пустий контейнер, а заповнений забирає, аби відвезти на полігон. Однак потужна техніка — це і про габарити. Вона фізично не може потрапити на вузькі стежки між могилами. Тому, якщо люди залишають там сміття, то починається справжній квест. Спочатку до нього треба дістатися, винести, а потім вже відвантажити на самоскиди. Звичайно, це пролонговує процес. Тому все просто: одній людині набагато швидше донести власне сміття до мультилифтів, аніж нам організувати експедицію в центр цвинтаря. Все винесене до мультиліфтів — вивозиться вчасно. Також хочу попросити людей не лишати сміття на самих могилах, адже обовʼязок по утриманню поховання в межах могили покладається на користувача могильної ділянки. Тож давайте разом піклуватись один про одного та про наше довкілля», - зазначив представник підрядної організації з утримання цвинтарів Дніпра Олексій Герасимович.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook