ГоловнаCуспільство

У Дніпрі провели авторську екскурсію, де розповіли про діяльність Американської адміністрації допомоги у 20-х роках минулого століття

Дніпрянин Павло уважно слухав лектора.

«Не пропускаю жодної екскурсії від Музею спротиву Голодомору. Мені дуже цікаво дізнаватися нові факти про те, як жило місто під час голодів. У мене родина пережила голодомор 1932-33 років. Батько пережив його, бо поїхав на навчання із села до міста. А під час радянщини ніхто не проводив ні лекцій, ні екскурсій. Навпаки – забороняли цю тему. Добре, що зараз працює такий музей й організовуються подібні екскурсії», — поділився чоловік.

Сьогодні гуляли цікавим екскурсійним маршрутом, присвяченим діяльності міжнародної організації, що дієво допомогла катеринославцям пережити масовий штучний голод 1921–1923 років.

«Це - АРА (Американська адміністрація допомоги). В Україні відділення цієї організації працювали у Катеринославській, Одеській, Київській, Харківській, Полтавській, Кременчуцькій губерніях. Офіс організації знаходився по вулиці Вернадського, у будинку, який до жовтневого перевороту належав Інні Євецькій» —  прокоментував Микола Чабан, лектор експозиційно-виставкового та видавничого відділу КЗ «Музей спротиву Голодомору» Дніпровської міської ради. Він сам збирав інформацію та розробляв маршрут сьогоднішньої екскурсії.

Декілька цікавих фактів: на території України АРА взяла зобов'язання годувати 400 тисяч дітей та 800 тисяч дорослих. Індивідуальними пайками охопили і 100 катеринославських професорів.

«На першому етапі роботи представництво АРА організовувало передачу продуктових наборів (посилок) із США, згодом відкрили громадські їдальні для дітей, одна з яких діяла у Катеринославі на Амурі. Далі – організовано розподіл спеціальних продуктових пайків для місцевої професури та інтелігенції. Але спочатку радянська влада прийняла «благодійників», а потім писали у газетах: неякісна допомога. Замість вдячності», — додав Олександр Сухомлин, заступник директора КЗ «Музей спротиву Голодомору» Дніпровської міської ради.

Записатися на екскурсію можна у самому музеї за адресою Старокозацька, 40-Б. «Також у нас є сторінки у соцмережах (https://www.facebook.com/share/tuMuUGTjtay9Bi3B/?mibextid=ox5AEW). Наступна екскурсія планується 09 травня. Запрошуємо дніпрян та гостей міста! Екскурсії — безкоштовні!», — підсумував Олександр Сухомлин.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook