Підсумки Резиденції української народної хореографії ім. Георгія Клокова

22 вересня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему: «Підсумки Резиденції української народної хореографії ім. Георгія Клокова».

У прес-конференції взяли участь:

• Ольга Обласова – голова ГО «Яскрава країна», директорка фестивалю (м. Дніпро);
  • Віктор Рогозін– голова журі, заслужений працівник культури України, балетмейстер (м. Дніпро);
  • Андрій Майборода – випускник студії по підготовці акторських кадрів при НЗААТ України ім.П.Вірського, балетмейстер-репетитор «Народного художнього колективу» ансамблю народного танцю «Дружба», Голова Рівненського осередку Національної хореографічної спілки України (м. Рівне);
  • Олександр Гордієнко – екс-соліст фольклорно-хореографічного ансамблю «Славутич», викладач народно-сценічного та українського танцю (в минулому) (м. Дніпро);
  • Людмила Соколянська – студентка театрального училища на курсі Георгія Павловича Клокова, колишня артистка балету фольклорно-хореографічного ансамблю «Славутич» (м. Дніпро).

У Дніпрі завершилася Резиденція української народної хореографії імені Георгія Клокова, що стала унікальним культурним заходом, де зустрілися колективи з різних куточків України. Попри війну та складні умови, учасники з прифронтових регіонів, зокрема Харкова та Запоріжжя, продемонстрували високий рівень майстерності й отримали головні нагороди фестивалю.

Резиденція народної хореографії ім. Георгія Клокова стала унікальною платформою для обміну досвідом та творчого розвитку. В цьому році проект зібрав понад 500 учасників із різних регіонів України, які продемонстрували свої найкращі постановки. Цей захід став свідченням того, що культура та народні традиції можуть не лише об'єднувати, а й підтримувати у важкі часи. Однак особливо вразили журі колективи з Харкова та Запоріжжя, де хореографи та їхні підопічні працюють під постійними обстрілами, але продовжують розвивати українську культуру.

«Сьогодні ми можемо з гордістю повідомити, що завершився проект Резиденції народної хореографії Георгія Клокова, підтриманий Українським культурним фондом. Протягом двох місяців ми провели два етапи мистецького фестивалю, включаючи онлайн-тур, у якому взяли участь майже 100 колективів з усіх регіонів України — від професійних до дитячих аматорських. Наступного тижня, з понеділка, ми оголосимо результати онлайн-туру. Попри війну, ми бачимо, що народна хореографія в Україні активно розвивається та є потужним інструментом розвитку національних традицій. 21-22 вересня в Палаці культури «Шиннік» відбувся очний тур Резиденції, де зібралися майже 500 учасників. Протягом трьох днів захоплюючих виступів, майстер-класів і обговорень, заради яких і була організована ця резиденція, учасники продемонстрували свої здібності. Ми дуже раді, що змогли надати дітям з Харкова, Запоріжжя, Марганця, Нікополя та інших міст можливість виступити на професійній сцені. Для них це не просто захід — це можливість відчути підтримку, спілкуватися з колегами, обмінюватися досвідом та вдосконалювати свою майстерність. Багато дітей з цих регіонів ніколи раніше не мали можливості виступати на такому рівні, і саме це допомогло їм відчути себе частиною великої творчої родини. Народна хореографія — це не просто танець, це частина нашої самоідентичності, нашої національної спадщини»,- повідомила директорка фестивалю Ольга Обласова.

Вона додала: «Те, що головний приз нашої Резиденції поїхав до Харкова, і гран-прі отримав колектив «Закаблуки» Харківського фахового коледжу, підтверджує: попри жахливі обстріли та війну, любов до мистецтва і розуміння того, що танець і культура — це генетичний код нації, залишаються незмінними. Коли цим займаються такі професіонали, як учасники нашої Резиденції, ми продемонстрували потужні досягнення. Ми не очікували таких високих результатів у Дніпрі, адже розуміли, в яких складних умовах працюють колективи, особливо з Харкова та Запоріжжя. Але рівень, який вони показали, дійсно вражає.

Одним з основних напрямків Резиденції є підтримка міжнародної культурної співпраці. Організатори планують залучати до участі європейські колективи, що пропагують українську культуру за кордоном. Резиденція також слугує важливим інструментом мистецької дипломатії, метою якої є представлення української культури на міжнародній арені навіть у складні часи війни.

«Ми прагнемо розширити проект і залучити до Резиденцій колективи з європейських країн. Після перемоги ми сподіваємося, що наші партнери за кордоном активно долучатимуться до таких заходів. У нас є амбітні плани щодо представлення української культури на великих європейських мистецьких проектах. Переможці наших Резиденцій уже мали змогу виступити в Фінляндії, Іспанії, а незабаром колектив “Дружба” поїде до Франції для виступу на сценах Паризької префектури та Діснейленду. Ці міжнародні заходи — частина нашого культурного фронту, що допомагає світу побачити силу та незламність українського народу через мистецтво», — зауважила Ольга Обласова.

Цей фестиваль також став майданчиком для творчого обміну та згуртування народних колективів. Учасники отримали можливість відвідати майстер-класи, зустрітися з досвідченими хореографами та перейняти їхній досвід. У цьому контексті організатори наголошують на важливості державної підтримки для розвитку української культури та народного танцю.

«Ми безмежно вдячні державі за підтримку, адже завдяки фінансуванню від Українського культурного фонду наші учасники мали можливість безкоштовно проживати та харчуватися в Дніпрі. Це особливо важливо для дітей із Запоріжжя та Харкова, які приїхали на Резиденцію. Державна підтримка є ключовою для розвитку народної хореографії, адже завдяки їй ми можемо поєднати зусилля талановитих керівників і державних інституцій, що дасть змогу зробити нашу культуру ще сильнішою», — підкреслила голова ГО «Яскрава країна», директорка фестивалю Ольга Обласова.

У сучасних умовах, коли культура та мистецтво стикаються з численними викликами, важливість підтримки та розвитку народної хореографії стає дедалі необхіднішою. Резиденція народної хореографії імені Георгія Клокова стала не лише платформою для обміну досвідом, але й справжнім святом української традиції. Завдяки зусиллям ентузіастів та професіоналів, цей фестиваль дає новий імпульс для відродження народного танцю, який завжди був важливою складовою нашої культурної ідентичності. Про значення цієї ініціативи розповів голова журі, заслужений працівник культури України Віктор Рогозін: «Проведення цієї Резиденції дуже важливе для розвитку народної хореографії в Україні. Саме народний танець трохи відійшов на узбіччя серед усіх жанрів хореографії. Але наш фестиваль імені Георгія Клокова, нашого земляка, дає надію на те, що український народний танець буде жити і процвітати. Зараз, коли немає бюджетних палаців культури, керівники працюють лише на ентузіазмі та особистому розрахунку. Це дуже складно, але ці колективи, що виступають тут, показують, що українська народна хореографія має велике майбутнє».

Крім виступів та конкурсної програми, учасники мали можливість відвідати майстер-класи та взяти участь у різноманітних культурних заходах, які допомогли їм не лише вдосконалити свої навички, а й відчути підтримку колег та однодумців з різних куточків країни. Для багатьох з них це стало першим великим творчим кроком під час війни, що дозволило їм відволіктися від реалій та повністю поринути у мистецтво.

«Хочу висловити подяку всім організаторам цього масштабного проєкту. Він має величезне значення для всіх колективів, які брали в ньому участь. Окремо хочу відзначити колективи з Харкова, Запоріжжя та Харківської області – їхня робота вражає, особливо з огляду на ті складні умови, в яких вони продовжують діяти. Їхня праця є титанічною, і кожен керівник заслуговує на велику повагу, бо дає дітям можливість відволіктися від складних реалій сьогодення. У нас у Рівному ситуація спокійніша, і ми пишаємося, що маємо друзів з цих міст, підтримуємо з ними тісні стосунки», — зазначив Андрій Майборода, балетмейстер-репетитор ансамблю народного танцю «Дружба» та голова Рівненського осередку Національної хореографічної спілки України.

Під час Резиденції особливу увагу було приділено вшануванню пам'яті Георгія Павловича Клокова — видатного хореографа, який здійснив неоціненний внесок у розвиток народної хореографії на Дніпропетровщині та далеко за її межами. Багато його учнів продовжують розвивати українську народну хореографію, і саме їхні постановки стали окрасою Резиденції. Г.П.Клоков залишив по собі не тільки творчі досягнення, але й глибоку людську спадщину у серцях своїх колег і вихованців.

«Георгій Клоков був справжнім майстром і людиною з великої літери. Під час  роботи з ним я побачив, як його відданість і талант піднесли культуру Дніпропетровщини на новий рівень. Він ніколи не відмовлявся допомогти колегам та ділився своїм досвідом. Георгій Павлович розповсюджував хореографічні знання по всій Україні, від Запоріжжя до Миколаєва, а також за кордоном. Я пам'ятаю, як він дозволяв дітям бути поруч під час репетицій, якщо батьки не мали змоги залишити їх вдома. Це була людина надзвичайної душі, і його спадщина продовжує жити через виступи його учнів, які очолюють колективи, що виступають на Резиденції», — поділився спогадами Олександр Гордієнко, екс-соліст фольклорно-хореографічного ансамблю «Славутич» і викладач народно-сценічного танцю.

Фестиваль імені Георгія Клокова також є місцем зустрічі поколінь. Багато учасників згадують часи, коли вони вчилися у самого Клокова, який вніс великий вклад у розвиток української хореографії. Тепер вони передають свій досвід молодшому поколінню, яке продовжує розвивати народні традиції.

«Коли я працювала в шахтарському ансамблі в Донецьку, Георгій Павлович викликав мене сюди телеграмою, як свою ученицю. Я була першою виконавицею нареченої в його постановці «Весілля». Працювати під його керівництвом було великою честю, і я згадую про це з любов'ю та вдячністю. Я дуже хочу, щоб цей фестиваль вийшов на міжнародний рівень, тому що він гідний цього. Дякую всім керівникам, які виконують титанічну роботу, організовуючи такі події, бо я знаю, як це складно»,- поділилася студентка театрального училища на курсі Георгія Павловича Клокова Людмила Соколянська.

Завершення Резиденції надало поштовх початку нових творчих партнерств. Учасники будуть продовжувати свої виступи та проекти, які були розпочаті на цьому заході. Публіка, яка не змогла приєднатися наживо, матиме змогу переглянути відео-звіт з найкращими моментами на соціальних платформах організаторів.