ГоловнаCуспільство

Борис Філатов має високі шанси бути переобраним вже у першому турі, - Надія Міхно

Кандидат соціологічних наук, експерт в сфері регіонального та міського розвитку; учасниця громадської ініціативи «Прозорі вибори» Надія Міхно повідомила, що, аналізуючи останні дослідження, проведеного Центром соціальних та маркетингових досліджень SOCIS, в період з 26.09-02.10.2020 року, можна побачити, що чинний міський голова Дніпра Борис Філатов має високі шанси бути переобраним вже у першому турі — його рейтинг зараз складає 54,1 %. Про це стало відомо під час прес-конференції.

За словами Надії Міхно, навіть враховуючи статистичну похибку (3,5% для даного дослідження) такі цифри кажуть про велику підтримку серед виборців й реальну можливість виграти мерські вибори одним туром.

«Серед найближчих конкурентів знаходиться Олександр Вілкул – його рейтинг складає 13,8 % (серед респондентів, які визначилися із вибором та планують приймати участь у голосуванні). Можливим є повторення сценарію минулих місцевих виборів у Дніпрі, якщо Борис Філатов не отримає 50% + 1 голос.

В той же час інші кандидати на посаду міського голови отримують наступну ієрархію потенційної підтримки: Загід Краснов, Сергій Нікітін, Сергій Риженко. Інші кандидати не отримали більше 2% підтримки респондентів.

Можливим є такий розвиток подій, коли кожен із кандидатів, які наразі знаходяться на позиціях від 2-ї до 5-ї змінять рівень своєї підтримки. Так, видається можливим потенційне зростання рейтингу Сергія Нікітіна, оскільки він представляє партію ОПЗЖ, яка має власний рейтинг вищий за даного кандидата (на рівні 13,7%) та може за рахунок рейтингової підтримки партії вцілому збільшити підтримку виборцями головного кандидата від даної партії», - сказала Надія Міхно.

Вона повідомила, що в той же час прогнозовано можливе падіння рейтингу кандидата на посаду міського голови Загіда Краснова, оскільки рейтинг його політичної партії Громадська сила є меншою та демонструє певне зниження електоральних позицій, а також вплинути на особистий рейтинг кандидата можуть скандальні моменти, пов’язані із специфікою ведення виборчої агітації.

«В той же час кандидат на посаду міського голови Сергій Риженко навряд чи отримує суттєве збільшення особистого рейтингу, оскількі останні дослідження демонструють падіння рейтингу політичної партії Слуга народу, з якою пов’язане висування даного кандидата», - зазначила Надія Міхно.

За результатами даного опитування трійку лідерів у проходженні до Дніпровської міської ради складають наступні партії: «Пропозиція», «ОПЗЖ» та «Слуга народу». Демонструє зростання рейтингової підтримки партія «Блок Вілкула Українська перспектива». Потенційно на межі проходження знаходиться партія «Європейська солідарність» та з меншою вірогідністю партія «Батьківщина».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook