ГоловнаCуспільство

НКРЕКУ затвердила перехід на стимулюючий тарифоутворення для ДТЕК Дніпровські електромережі

НКРЕКУ затвердила перехід на стимулюючий тарифоутворення для ДТЕК Дніпровські електромережі

18 листопада 2020 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), затвердила проєкт рішення про встановлення тарифів на послуги розподілу електроенергії у 2021 році ДТЕК Дніпровські електромережі за методикою стимулюючого тарифоутворення.

Про це повідомляє прес-служба "ДТЕК".

Відповідно до нової методики, обсяг запланованих інвестицій в поліпшення якості електропостачання ДТЕК Дніпровські електромережі збільшиться на 272 млн грн в порівнянні з 2020 роком. Інвестиції в поліпшення інфраструктури електромереж на території ліцензійної діяльності компанії (м. Дніпро та Дніпропетровська область) складуть 1,025 млрд грн. Для порівняння, у 2020 році інвестиційна програма компанії, сформована за методикою «Витрати+», менше на 27% й становить 753 млн грн*.

Заплановані інвестиції будуть спрямовані на поліпшення якості електропостачання відповідно до планових показників, які визначає держрегулятор НКРЕКУ: скорочення втрат в електромережах й показника SAIDI (часу відключення електроенергії).

Згідно з параметрами якості, затвердженими НКРЕКУ, завдяки впровадженню стимулюючого тарифоутворення через 13 років час відсутності електроенергії у клієнтів має скоротитися з поточних 410 хв/рік до 150 хв/рік для міста та 300 хв/рік для сільської місцевості.

Одним з важливих напрямків ДТЕК Дніпровські електромережі будуть проєкти з впровадження технологій автоматизації та цифровізації. Вони націлені на те, щоб в довгостроковій перспективі трансформувати поточну інфраструктуру електричних мереж в Smart Grid, що відповідає потребам сучасної економіки та клієнтів. Наприклад, уже у 2021 році 43,5 млн грн буде використано для проєктів з розвитку автоматичної системи диспетчерського управління, яка дозволяє в режимі реального часу відстежувати технічний стан електрообладнання. Завдяки впровадженню стимулюючого тарифоутворення, будуть збільшені обсяги модернізації електроустаткування, в порівнянні з поточним роком. Це допоможе більш оперативно реагувати на аварійні ситуації та усувати їх для більшої кількості жителів Дніпра та області.

Інвестиції в розвиток сучасних цифрових каналів обслуговування клієнтів, як, наприклад, онлайн-портал, чат-бот та мобільний додаток, дозволять зробити взаємодію клієнтів з компанією більш швидкою, простою та зручною.

* Інвестиційна програма  це затверджена Регулятором програма робіт й витрат на них для поновлення, модернізації та будівництва інфраструктури електромереж. Вона затверджується щорічно НКРЕКУ для кожного оператора систем розподілу.

У серпні 2020 року на заміну системі «Витрати+» НКРЕКУ була прийнята нова методологія формування тарифу на розподіл електроенергії за принципом стимулюючого тарифоутворення. Вона дозволяє залучати більший обсяг інвестицій в інфраструктуру електромереж, що позитивно позначається на якості електропостачання для клієнтів.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook