ГоловнаCуспільство

Тисяча бюджетних установ в Дніпропетровській області з 1 січня ризикують залишитися без постачальника електроенергії з конкурентного ринку

Тисяча бюджетних установ в Дніпропетровській області з 1 січня ризикують залишитися без постачальника електроенергії з конкурентного ринку

З 1 січня 2021 року бюджетні установи Дніпра і Дніпропетровській області c потужністю вище 50 кВт зобов'язані вибрати собі постачальника електроенергії на вільному ринку і укласти договори на поставку електроенергії. Ті, хто не встигнуть це зробити до початку 2021 року, стануть клієнтами постачальника «останньої надії» (ППН), що призведе до підвищення тарифу на електроенергію на 25%.

Про це повідомляє прес-служба ДТЕК Дніпровські електромережі. 

«Близько 1000 бюджетних установ в Дніпрі та інших містах Дніпропетровської області з 1 січня 2021 року ризикують не встигнути вибрати вигідного постачальника на вільному ринку електроенергії, оскільки вони не провели тендерні процедури щодо вибору постачальника, що пов'язано з новими правилами функціонування ринку електроенергії. * Згідно з вимогами Закону «Про ринок електроенергії», вони зобов'язані будуть стати клієнтами постачальника «останньої надії» (ППН), з яким можуть співпрацювати не більше 90 днів. При цьому тариф на електроенергію у постачальника «останньої надії» в середньому на 25% вище в порівнянні з іншими постачальниками. ** Відзначимо, що в Дніпрі і Дніпропетровській області близько 700 бюджетних установ вже обрало постачальника на вільному ринку.

Оператор системи розподілу ДТЕК Дніпровські електромережі стурбований тим, що більшість бюджетних закладів не провели тендерні процедури з вибору постачальника і можуть стати клієнтами ППН. Спираючись на дворічний досвід роботи в новому ринку електроенергії, компанія побоюється, що тариф ПНН може стати причиною формування заборгованості за електроенергію у бюджетних установ. У свою чергу заборгованість може стати причиною припинення електропостачання як з ініціативи постачальника, так і ВСР.

Для того, щоб купувати електроенергію у незалежного постачальника на вільному ринку до 1 січня 2021 року всі бюджетні установи повинні укласти договори про постачання електроенергії за вільними цінами. Вибрати постачальника електроенергії можна на сайті ДТЕК Дніпровські електромережі або на сайті НКРЕКУ. Після чого звернутися до обраному постачальнику з переліком документів, які визначаються постачальником. Акцентуємо увагу, що оператор системи розподілу надає послугу розподілу електроенергії і взаємодіє з усіма ліцензованими постачальниками на рівних недискримінаційних умовах.

АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» звертає увагу бюджетних організацій, що наявність договорів на розподіл і постачання електроенергії (за підсумками вибору постачальника) і оплата за електроенергію є вимогою Закону «Про ринок електроенергії». Закликаємо керівництво бюджетних установ своєчасно провести тендерні процедури і укласти договори з новими постачальниками електроенергії. А розпорядників бюджету цих установ - Дніпровську міську адміністрацію, міські адміністрації інших міст області, а також Дніпропетровську обласну адміністрацію, профільні міністерства і відомства - проконтролювати своєчасне оформлення документів і оплату за електроенергію підвідомчими організаціями», - сказано в повідомленні.

* З 1 січня 2021 року спливає строк дії тимчасового визначення п.7 Правил роздрібного ринку е / е і п.13 Закону «Про ринок електричної енергії», яке дає право бюджетним установам незалежно від розміру договірної потужності купувати електроенергії у постачальника універсальних послуг. З січня бюджетні організація повинні укласти договори за вільними цінами на оптовому ринку електричної енергії або з діючими постачальниками, або вибрати нового постачальника. Ті, хто вчасно не вибере постачальника, згідно Закону «Про ринок електроенергії» стане клієнтом постачальника «останньої надії» (ППН).

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook