ГоловнаCуспільство

Як зміниться тариф на доставку газу для дніпрян у 2021 році?

Як зміниться тариф на доставку газу для дніпрян у 2021 році?

На початку опалювального сезону 2020-2021 років ціна на газ різко злетіла вгору. Як зміниться тариф на розподіл палива для дніпрян у 2021 році, розповіли в управлінні зовнішніх комунікацій АТ «Дніпрогаз».

На відміну від ціни на газ, яка змінюється щомісяця, тариф на доставку газу для АТ "Дніпрогаз" з 1 липня 2020 року був затверджений на рівні 71 копійки за 1 кубометр газу (з урахуванням ПДВ).

Газовики зазначають, що діючий тариф компанії не забезпечує повноцінне функціонування аварійно-диспетчерської служби, своєчасне виконання необхідних ремонтних робіт, модернізацію та регулярне комплексне обстеження газових мереж. Така ситуація пов'язана з систематичним непокриттям тарифом на розподіл природного газу фактичних витрат підприємства протягом кількох років. Діючий тариф на доставку газу для АТ «Дніпрогаз» лише на 76% покриває витрати на забезпечення надійної експлуатації газорозподільних мереж.

Наприкінці жовтня минулого року на розгляд до НКРЕКП спеціалістами «Дніпрогазу» було надіслано проект структури тарифу на послуги з розподілу природного газу на 2021 рік. За підрахунками фахівців економічно обґрунтований тариф на послуги розподілу має складати 2,59 грн за 1 кубометр на місяць (без ПДВ). Затвердження такого тарифу дозволить стабілізувати фінансовий стан компанії і вирішити ряд боргових проблем попередніх років. 

Необхідність коригування тарифу у бік збільшення обумовлена багатьма факторами – це рівень інфляції, підвищення вартості пального, розхідних матеріалів, збільшення мінімальної заробітної плати, вартості технологічного газу тощо.

Слід також зазначити, що 9 грудня 2020 року на засіданні НКРЕКП були попередньо схвалені проекти постанов про зміну тарифів для операторів газорозподільних мереж з січня 2021 року.

Для АТ «Дніпрогаз» попередньо схвалений тариф на доставку газу у розмірі 1,00 грн за кубометр газу (без ПДВ). Однак говорити про те, що нові тарифу вступають в силу, буде можливо після ухвалення та оприлюднення відповідної постанови державного регулятора.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook