ГоловнаCуспільство

Гірники ДТЕК шахтоуправління Павлоградське освоюють новий видобувний комбайн

Гірники ДТЕК шахтоуправління Павлоградське освоюють новий видобувний комбайн

Компанія ДТЕК продовжує забезпечувати істотний вклад в енергонезалежність України. Для забезпечення українських теплоелектростанцій паливом, продовжує поставляти на шахти об'єднання ДТЕК Павлоградвугілля нову очисну і прохідницьку техніку. Цього разу нова техніка від «Корум Світло шахтаря» надійшла на ШУ Павлоградське. Українські машинобудівники розробили та виготовили для шахтарів інноваційний очисний комбайн CLS550P-01 портального типу з безланцюговою системою подачі. Нова техніка пройде промислові випробування в новій 427-й лаві на шахті Павлоградська з якої гірникам належить добути близько 700 тис. тонн вугілля. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Нове обладнання - це вдосконалена версія комбайнів з частотним перетворювачем з безланцюговою системою подачі. При його розробці машинобудівники врахували побажання шахтарів і застосували ряд технічних новинок: розмістили частотний перетворювач на борту комбайна, збільшили його енергоозброєність і візуалізували його управління.

Анатолій Корольчук, менеджер з очисного обладнання компанії Corum Group: «Спільно з представниками компанії ДТЕК і шахти «Павлоградська» ми прийняли рішення спроєктувати та виготовити очисний комбайн, який буде відповідати всім сучасним вимогам до видобутку вугілля з тонких пластів і піти від травмонебезпечної виносної системи подачі з ланцюгом та перейти на безланцюгову систему з частотним перетворювачем. Раніше такі комбайни вже застосовувалися на виробництві, але працювали вони за принципом «комбайн - в лаві, а частотний перетворювач - на штреку системи управління». Тепер же частотний перетворювач розміщений на самому комбайні. Шляхом цього комбайн може розвивати велику швидкість до 20 м у хвилину, що відповідно збільшує його продуктивність. Ще одна відмінність нової техніки - це застосування англійських двигунів фірми Merle, які збільшують енергоозброєність, продуктивність комбайнів і, відповідно, підвищують рівень безаварійної роботи. Ну і третє, важливе нововведення обладнання - це система управління, яка дозволяє вести роботи з повною їх візуалізацією. Це означає, що вся інформація про хід роботи відбивається на самому комбайні, передається на штрековий пульт управління і відразу виводиться на поверхню диспетчеру. Тобто в онлайн-режимі ми бачимо завантаження всіх вузлів і зможемо в разі чого замінити один з них, не чекаючи несправності. Крім того, ми можемо контролювати роботу фахівців на комбайні, відповідно до встановлених правил. Це своєю чергою вбереже нас від аварійних ламань, простоїв і втрат в обсягах видобутку».

Комбайн CLS550P-01 прибув в ШУ Павлоградське на випробування гірникам ділянки з видобутку вугілля № 3 під керівництвом Дениса Кириченка, натомість очисного комбайна MB 510P виробництва Чехії. За допомогою чеської техніки шахтарі успішно відпрацювали дві лави та видобули понад 2-х мільйонів тонн вугілля для української енергетики.

- За три роки ми відпрацювали на комбайні чеського виробництва 317 і 214 лави. Зараз техніка вимагає капітального ремонту, провести який в умовах країни-виробника через пандемію ми не можемо. А видобувати вугілля нам потрібно зараз, тому знайдено рішення експериментально попрацювати на новому, модернізованому комбайні українського виробника. Таким чином випробувати його в справі та продовжити видобуток вугілля. Принцип роботи на новому обладнанні ми знаємо, бо він за своєю конструкцією схожий за попередником. Але суттєві переваги у комбайна типу CLS550P-01 все ж є. Це - зручність в експлуатації, цілком прийнятні в умовах наших пластів габарити, частотний перетворювач, та й все керування машиною в самому корпусі комбайну. І що ще не маловажно, так це повна комплектація очисного обладнання. Починаючи від дрібних болтиків і закінчуючи наборами інструментів хорошої якості. Загалом у нас є все, щоб працювати в лаві безаварійно й ефективно. Щоб наша країна була енергетично незавісима від імпортних ресурсів та в українських оселях завжди було світло і тепло», - підсумував Рустам Іванов, механік ділянки з видобутку вугілля №3 ШУ Павлоградське.

У підготовку нової лави, в якій буде працювати новий експериментальний комбайн, ДТЕК інвестував понад 96 млн грн. Ці гроші були спрямовані на придбання комбайна нового типу, скребкового забійного конвеєра СПЦ271М-04.20 та інших комплектуючих. Планується, що видобуток вугілля з нової лави почнеться c березня і триватиме до кінця поточного року.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook