ГоловнаCуспільство

59 юних науковців Дніпропетровщини представлять регіон на всеукраїнському конкурсі МАН

59 юних науковців Дніпропетровщини представлять регіон на всеукраїнському конкурсі МАН

Дніпропетровщина визначила переможців обласного конкурсу Малої академії наук. Тепер 59 юних науковців представлять регіон на всеукраїнському етапі. Про це повідомили в департаменті освіти і науки облдержадміністрації. 

Більшість сучасних підлітків наче живуть у гаджетах, каже учениця 9 класу Жовтоводської гімназії імені Лесі Українки Дарина Кіцела. Учасниця розробила соціальний проєкт. Він має допомогти дітям подолати залежність від смартфонів.

«Пропонуємо долучитися і батькам, і вчителям. Приміром, на перервах можна проводити з учнями цікаві квести, аби відволікти їх від екранів», – сказала Дарина Кіцела. Опанувати сучасний український правопис можна із мобільним застосунком. Його розробив учень 11 класу дніпровського ліцею інформаційних технологій Роман Міщук.

 «Ідея вникла рік тому. Мав проблеми з написанням диктантів. Для тренувань створив комп’ютерну програму. А потім прийшла думка, що ноу-хау може допомогти й іншим людям. Тож дійшла справа й до застосунку», – розповів Роман Міщук. Цьогоріч учасники обласного етапу конкурсу МАН вперше захищали роботи онлайн.

 «Торік було важко захищати роботу під пильним оком суворого журі. Та з тих пір набрався досвіду. Нині впевнений: все ж таки легше презентувати дослідження наживо. Тоді бачиш реакцію, емоції слухачів. Розумієш, чи цікаво їм», – поділився учень дніпровського хіміко-екологічного ліцею Дмитро Бондзюк. Загалом цьогоріч до обласного етапу конкурсу долучилися 546 юних науковців Дніпропетровщини. 

«Зазвичай наукова юнь Дніпропетровщини гідно представляє регіон. У 2020-му область посіла перше командне місце і була визнана найсильнішою. Вболіватимемо за своїх і цьогоріч», – підкреслила директорка МАН у Дніпропетровській області Наталія Тягло. Всеукраїнський етап конкурсу МАН – вже у травні. Він пройде у форматі онлайн.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook