ГоловнаCуспільство

У Дніпрі можна кататися містом, орендувавши електросамокат

У Дніпрі запрацював сервіс оренди електросамокатів. Цілодобово ними можна кататися середмістям і набережною. Такий шеринг нині має популярність у багатьох європейських країнах. А ще це актуально в умовах карантину, адже створює альтернативу нетривалим поїздкам громадським транспортом. Зі свого боку Дніпро готовий до впровадження таких ініціатив, адже за останні п’ять років системно розвиває міське середовище. Про це повідомляє прес-служба Дніпровської міської ради.

«Ми вітаємо інвесторів у місті. Такий сервіс є і має бути частиною міського транспорту. Це може дещо розвантажити наші вулиці від заторів, припаркованих автівок – як це відбувається в містах Європи. Ми вдячні тим, хто впроваджує такі сервіси, і хто ними користується»,зазначив секретар міської ради Олександр Санжара. 

Скористатися послугою можна через спеціальний додаток – QR-код для його завантаження прикріплений до кожного самоката. Програма списує з користувача вартість поїздки, сигналізує про виїзд із зони покриття катання та відстежує кожен такий транспортний засіб – щоб уникнути крадіжки. У додатку також позначені точки паркування – загалом у місті їх 11, зокрема й біля мерії Дніпра.

«Ми домовилися з містом, що на таких от синіх квадратиках будуть щоранку з’являтися наші самокати. Як зупинки громадського транспорту. Щодо розширення зони покриття – ми подивимося, як піде пілотний проєкт. Будемо дивитися на попит, досвід тощо», – пояснив директор з розвитку компанії «Kiwi Scooter Sharing» Олексій Кушка. 

Він також додав, що у разі ДТП потрібно викликати швидку допомогу та поліцію і повідомити про ситуацію у чаті додатку: «Ми страхуємо такі випадки, люди можуть звернутися потім у страхову компанію, але це треба зафіксувати».

Задля безпеки містянам, молодшим за 14 років, радять користуватися послугою під наглядом батьків. Обслуговувати самокати та повертати їх до точок паркування будуть працівники компанії-оператора. Вартість послуги становить 10 грн за розблокування, а далі – 3 грн за кожну хвилину. Швидкість самоката – до 20-25 км на годину. 

«У Дніпрі нині 100 самокатів, далі – буде більше. Це мобільний та екологічний вид транспорту, яким тепер можуть користуватися мешканці та гості міста. У додатку видно, де можна їздити і де можна залишити самокат. Додаток не дасть змоги завершити поїздку – кошти списуватимуться доти, доки клієнт не заїде в зону, де можна запаркувати самокат»,розповідає представник компанії Олександр Божевський.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook