ГоловнаCуспільство

ДніпроОДА розбирається в ситуації довколо реконструкції кам’янської школи №20

ДніпроОДА розбирається в ситуації довколо реконструкції кам’янської школи №20

До ДніпроОДА звернулися стурбовані вчителі та батьки учнів кам’янської школи №20. Минулоріч там розпочали ремонт, проте роботи зупинилися. Проєкт, розроблений міською владою Кам’янського, відправили на коригування. А коштів у міському бюджеті на продовження реконструкції не заклали. Тим часом будівля руйнується, а діти навчаються в інших школах. Розбиралися в ситуації на нараді в облдержадміністрації.

До зустрічі долучилися представники ОДА, міськради Кам’янського, вчителі, батьки.

«Школа №20 – комунальний заклад міської ради Кам’янського. Відповідальність за її утримання та фінансування лежить на місцевій владі. Децентралізація залишає більшість податків на місцях. Всі ці кошти – у розпорядженні громади. І громада самостійно вирішує, куди в першу чергу їх спрямовувати – на школу в аварійному стані чи парк, дорогу, ремонт адмінбудівель. Якщо на деякі об’єкти не вистачає коштів, то громада має можливість шукати співфінансування. Про аварійну школу в міськраді Камянського знали. Чому вчасно не прийняли рішення про реконструкцію та не знайшли шляхи вирішення нагальної проблеми – не зрозуміло», - зазначив заступник голови ДніпроОДА Максим Беспальчук.

Заступник голови облдержадміністрації додав, що наприкінці грудня 2020 року міський голова Кам’янського звернувся до обласної влади з проханням співфінансувати проєкти з благоустрою міста. В цьому переліку – дороги, спорткомплекс та жодного слова про школу №20.

«Обласна адміністрація налаштована на конструктивний діалог і підтримку проєкту. Закликаємо міську владу Кам’янського залучитися до реконструкції аварійної школи. І включити її в перелік об’єктів, які потребують співфінансування», - наголосив Максим Беспальчук.

Нині 600 учнів школи №20 вимушені їздити до інших навчальних закладів Кам’янського. Дістаються шкільними автобусами або громадським транспортом. Це незручно і дітям, і їхнім батькам.

«Обласна влада налаштована на діалог. Наша головна мета – зайти до стін рідної школи. Відчути насолоду від роботи. Бути в спокої за своїх дітей», – підкреслила мати учениці, вчителька Яна Репета.

У кам’янській школі №20 – три корпуси, найстаршому – 85 років. У 2019 році міська влада Кам’янського почала ремонтувати аварійну будівлю. Після робіт фундамент просів ще більше, а покрівля сусідньої будівлі обвалилася. Школа потребувала масштабної реконструкції. До робіт приступили за умов співфінансування з обласного та місцевого бюджетів. У 2020 році область виділила 30 млн грн, а от у міста коштів не знайшлося. Та й проєкт ремонту, розроблений місцевою владою, довелося відправити на коригування через недоліки.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook