ГоловнаCуспільство

До Дня українського моря на алеї перед міськрадою Дніпра підняли військово-морський прапор Збройних сил України

У Дніпрі День українського моря відзначили підняттям військово-морського прапора Збройних сил України, який був переданий міському голові Борису Філатову капітаном фрегата ВМСУ «Гетьман Сагайдачний» Олексієм Корецьким. Захід провели на алеї прапорів біля будівлі міської ради. Про  це повідомили в прес-службі Дніпровської міської ради.

В урочистостях взяли участь представники мерії Дніпра, вихованці міської флотилії юних моряків і річковиків, а також ліцею митно-податкової справи з посиленою військово-фізичною підготовкою. Прапор підняли ліцеїст Ілля Семененко та вихованка флотилії Любов Тупиця під гімн України у виконанні володаря іменної стипендії міського голови активній молоді ім. Олександра Поля Тимура Халілова. Усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України. Три роки тому Дніпровська міська рада взяла шефство над фрегатом «Гетьман Сагайдачний», що в Одесі. Відтоді вихованці міської флотилії та ліцеїсти безкоштовно проходять на ньому морську практику. Саме 29 квітня 1918 року в Севастополі над Чорноморським флотом були підняті прапори України. 

«Дійсно, сьогодні, як і сто років тому, важливим залишається питання захисту як українського моря, так і землі. Попри те, що на рівні держави День українського моря поки що неофіційне свято, українські моряки шанують і відзначають його. Символічним також є й те, що за три роки дружба Дніпра та фрегата «Гетьман Сагайдачний» стала міцнішою. Його командир – капітан ІІ рангу Олексій Корецький – вихованець дніпровської флотилії. Підняли військово-морський прапор ЗСУ на знак такої гарної дружби», – сказала директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради Дар’я Біла.

Для шістнадцятирічного ліцеїста Іллі Семененка церемонія підняття прапора була трепетною: «Трохи хвилювався, аж дух захоплювало. Для мене цей стяг – важливий. У майбутньому хочу стати офіцером Військово-морських сил України, зокрема флотським офіцером, оскільки саме ця служба славиться міцними традиціями».  Чотирнадцятирічна вихованка флотилії Любов Тупиця теж замислюється про морську службу: «Пишаюся тим, що була на кораблі «Гетьман Сагайдачний». Це дивовижно було. Остаточно ще не вирішила, яку професію оберу, але служба на кораблі надихає».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook