ГоловнаCуспільство

З турботою про навколишнє середовище: ДТЕК Дніпровські електромережі передав на утилізацію та повторне використання понад 42 тисячі тонн відходів

З турботою про навколишнє середовище: ДТЕК Дніпровські електромережі передав на утилізацію та повторне використання понад 42 тисячі тонн відходів

ДТЕК Дніпровські електромережі за останні сім років передав на утилізацію та переробку для повторного використання понад 42 тисячі тонн відходів. Це майже 85% від загального обсягу відпрацьованих матеріалів. Для цього в компанії встановлені понад 1000 спеціальних контейнерів, облаштовані 28 майданчиків для тимчасового зберігання та налагоджена ефективна система поводження з брухтом. Так підприємство дбає про збереження та захист навколишнього середовища. Про це повідомляє прес-служба компанії "ДТЕК Дніпровські електромережі".

Співробітники ДТЕК Дніпровські електромережі сортують відходи виробництва на 40 видів: тверді побутові відходи, брухт металів, відходи ізоляторів, трансформаторне масло, макулатура тощо. Роблять це, щоб передавати якомога більше відпрацьованих матеріалів на переробку та утилізацію, а не накопичувати на полігонах. 85% зібраних відходів переробляють для вторинного використання і 15% складують на полігонах. Таке поводження з відходами відповідає європейській моделі економіки замкнутого циклу (циркулярній) та допомагає раціонально споживати природні ресурси. 

«ДТЕК трансформує бізнес згідно Нової стратегії 2030 заснованої на принципах ESG, цінностях і відповідальності бізнесу за прогрес у досягненні Цілей Сталого розвитку Глобального договору ООН. Лише протягом минулого року наша компанія передала на переробку та утилізацію понад 10 тисяч тонн відходів. За останні сім років – понад 42 тисячі тонн. Наша система поводження з відходами дозволяє переробляти, а не вивозити на полігони, понад 85% відходів. Основна їх частина після переробки використовується повторно», – зазначив генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

Основний вид відходів діяльності компанії – залізобетонні опори. В середньому це 5-7 тисяч тонн на рік. Їх передають на переробку для повторного використання на будівництві – виготовляють щебінь і арматуру. Серед інших відходів: відпрацьовані нафтопродукти, шини, промаслені відходи, акумулятори, макулатура, скло, відпрацьоване електрообладнання, полімери, відпрацьовані ртутні лампи, відходи гумотехнічних виробів. Також у компанії щорічно утворюється 70 тонн бою фарфорових ізоляторів. Це інертний матеріал, який можна використовувати при виробництві вогнетривів, електротехнічної кераміки, а також для облаштування доріжок в ландшафтному дизайні. Наразі компанія шукає можливих споживачів.

Система поводження з відходами ДТЕК Дніпровські електромережі визнана кращою на конкурсі «Зелені технології та інновації» в Дніпропетровській області у квітні 2018 року. Конкурс проводила Федерація організацій роботодавців в рамках українсько-німецького проєкту «Зелені рішення бізнесу – єднання для сталого розвитку».

Крім того, компанія реалізує заходи, які допомагають скорочувати утворення відходів. З 2019 року ДТЕК Дніпровські електромережі не закуповує ртутьвмісні лампи. При виході з ладу ламп розжарювання та енергозберігаючих їх замінюють на світлодіодні. Відпрацьовані передають спеціалізованому підприємству, яке займається утилізацією відходів, що містять ртуть. Компанія також поступово відмовляється від використання масляних вимикачів, замінюючи їх на більш дружні до довкілля – вакуумні прилади. ДТЕК Дніпровські електромережі планує повністю відмовитися від використання ртутьвмісних приладів освітлення до 2023 року.

У кожному підрозділі компанії обладнані спеціально відведені місця з ємностями для роздільного збору. Зокрема – відпрацьованих батарейок. За минулий рік працівники зібрали майже 200 кілограмів батарейок, які передали на утилізацію. А з початку 2021 року компанія приєдналася до проєкту «Дорогоцінний пластик» та встановила додатково 30 ємностей для збору пластикових кришок, які перетворяться на корисні речі та сучасні арт-об’єкти.

Як відповідально споживати ресурси, сортувати відходи та передавати їх на утилізацію не тільки на роботі, але й вдома, в ДТЕК Дніпровські електромережі навчають усіх своїх співробітників. Для цього на підприємстві систематично проводять інформаційну кампанію «Нуль відходів».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook