ГоловнаCуспільство

Пізнавальна гра та лекція-подорож: Дніпропетровщина долучилась до святкування Дня Європи

Дніпропетровщина відзначає День Європи. До свята в облдержадміністрації організували пізнавальну гру для студентів «Discover the Europe». А ще – лекцію-подорож країнами ЄС. Про це розповіла заступниця голови Дніпропетровської ОДА Ольга Горб.

«Разом з країнами ЄС Дніпропетровщина святкує День Європи.  Зазвичай до цієї дати в області проводили різноманітні виставки, презентації, концерти. Цьогоріч через карантин не можемо робити масштабні проєкти. Але придумали новий формат»,  сказала Ольга Горб.

Вперше у Дніпропетровській ОДА організували брейн-ринг для студентів, додала вона. «Discover the Europe» – розважальна та пізнавальна гра. На учасників чекали 4 раунди. У кожному – по 10 питань про історію, культуру, політику та устрій ЄС.

До брейн-рінгу долучилися 4 команди. Це студенти «Дніпровської політехніки», університетів ім. О. Гончара, ім. А. Нобеля та митної справи і фінансів.

 «Вивчаю міжнародні відносини. Тому перед грою лише трохи повторила матеріал. Це класне змагання між навчальними закладами. Хочеться показати, що команда нашого університету – найкраща»,  розповіла учасниця гри Марина Ковальчук.

Мета гри – дати правильну відповідь швидше за команду-суперника. На роздуми – 1 хвилина. За кожен вірний вибір – 1 євробал. Хто заробить більше – переміг.

«Студенти, як і в цілому Україна, дивляться у бік європейської цивілізації. На неї слід рівнятися. Гра має показати, наскільки молодь Дніпропетровщини обізнана про Євросоюз», – сказав учасник гри Валерій Додух.

До Дня Європи в ОДА провели і тематичну лекцію-подорож. Слухачі мандрували європейськими містами у пошуках українського сліду в історії та культурі.

«За легендою, саме українець Юрій Кульчицький навчив усю Європу пити каву. Він відкрив у Відні кав’ярню «Під блакитною пляшкою» та винайшов рецепт кави по-віденськи», – розповіла заступниця директора Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького Валерія Лавренко.

Лекторка додала – знайти пам’ятники, присвячені українцям, нині можна у багатьох містах Європи. Зокрема, Анні Ярославні – у французькому Санлісі, Тарасу Шевченку  – у литовському Вільнюсі, Івану Франко – у хорватському Ліпіку.

 «На думку громадськості, Україна не має іншого шляху розвитку, ніж європейський,  зазначив голова громадської ради при Дніпропетровській ОДА Віктор Кучинський. – Такі заходи важливі, щоб люди відчували себе членами великої, потужної, цивілізованої сім’ї».

День Європи в Україні відзначають з 2003 року.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook