ГоловнаCуспільство

В Україні відкрився ринок землі: скільки гектарів та за якою ціною можуть продати у Дніпропетровській області

В Україні відкрився ринок землі: скільки гектарів та за якою ціною  можуть продати у Дніпропетровській області

В Україні відкрився ринок землі. На Дніпропетровщині він охоплює 1,8 млн га. Приватні власники можуть продати власні ділянки не дешевше за 30 251 грн. Проте реальну ціну сформує попит та пропозиція. Про це під час пресконференції розповів начальник відділу департаменту економрозвитку ОДА Сергій Корнієвський. Про це повідомили в прес-службі Дніпропетровської ОДА.

«Ми – свідки історичної події. Вступив в дію Закон України, який скасовує мораторій на продаж сільськогосподарської землі. Заборона існувала понад 18 років, – зазначив Сергій Корнієвський. – Найголовніше – цей Закон відновлює конституційне право українців повністю розпоряджатися власним майном». 

Він додав, що нині купувати землю можуть тільки українці. Максимум – 100 га. 

«Першочергове право на покупку землі мають її орендарі. Проте тільки за умови, коли кілька покупців пропонують однакову ціну. В іншому разі власник може обрати найвигіднішу пропозицію», – пояснив Сергій Корнієвський. 

Ціна гектару землі не може бути нижчою державної нормативної оцінки. На Дніпропетровщині мінімум – 30 251 грн. Верхньої межі не існує. Її сформує ринок, наголосив начальник відділу. 

«Земля стала ресурсом, який можна віддати під заставу, отримати кредит та вкладати ці кошти у власну справу на селі. Закон сприятиме не тільки розвитку аграрної сфери, а й громад в цілому. Збільшить надходження до місцевих бюджетів», – сказав Сергій Корнієвський. 

Дніпропетровщина – перша в Україні за обсягами ріллі – понад 2,1 млн га. З них більш ніж 1,8 млн га – у приватній власності. Переважна більшість – в оренді. 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook