ГоловнаCуспільство

Справа Каснерів: Верховний суд задовільнив позовні вимоги Дніпровської міськради

Справа Каснерів: Верховний суд задовільнив позовні вимоги Дніпровської міськради

Департаментом по роботі з доходами місцевого бюджету Дніпровської міськради проводиться постійна та системна робота по збільшенню надходжень до місцевого бюджету, у тому числі й по платі за землю. Для цього функціонує профільна робоча група. Про це стало відомо під час брифінгу 1 липня.

«У тому числі результатом нашої роботи є судові позови до недбалих користувачів земельної ділянки, які не сплачують кошти за користування нею. Адже плата за користування землею регламентована Земельним кодексом України», - повідомив директор департаменту по роботі з доходами місцевого бюджету Дніпровської міської ради Олександр Козік. 

Так, постановою Верховного суду від 2 червня 2021 року (справа № 201\2956\19) були скасовані рішення Жовтневого районного суду м. Дніпропетровска від 15 липня 2019 року та постанова Дніпровського апеляційного суду від 18 грудня 2019 року, якими було відмовлено в задоволені позовних вимог Дніпровської міськради до Каснера Олександра Едуардовича та Каснера Василя Едуардовича про стягнення безпідставно збережених коштів орендної плати за фактичне користування земельною ділянкою за адресою м. Дніпро, вул. Князя Ярослава Мудрого, 51 без належних на те правових підстав у розмірі 270 тис. грн. з кожного. Було ухвалено нове рішення, яким позовні вимоги Дніпровської міської ради задоволено у повному обсязі, повідомив директор департаменту правового забезпечення ДМР Артем Павлов.

 «Суди першої та апеляційної інстанції виходили з того, що основою для визначення розміру орендної плати для земель комунальної власності є нормативна грошова оцінка земель у вигляді Витягу. А наданий Дніпровською міськрадою лист Головного управління Держгеокадастру в Дніпропетровській області щодо нормативно-грошової оцінки одного квадратного метра земельної ділянки не є належним і допустимим доказом. Така судова практика існувала протягом тривалого часу. Власники нерухомого майна, розташованого на земельних ділянках комунальної власності, таким чином не сплачували орендну плату за землю, адже Витяг про нормативну грошову оцінку земель містить інформацію лише на дату його формування, а за минулі роки його сформувати неможливо. Але ми продовжували боротьбу за кардинальну зміну судової практики в даних спорах», - зазначив під час брифінгу Артем Павлов. Своєю постановою Верховний суд прийняв обґрунтування Дніпровської міської ради про необхідність відступлення від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах та фундаментально змінив підхід до розгляду зазначеної категорії справ. Так, листи Головних управлінь Держгеокадастру щодо нормативно-грошової оцінки 1 кв. метру земельної ділянки були визнані належним і допустимим доказом. «Відповідною комісією за участі співробітників департаменту правового забезпечення буде проведено аналіз вже прийнятих розрахунків сум коштів за минулі роки та пред’явлено позови в суди для стягнення безпідставно збережених коштів», - додав Артем Павлов.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook