ГоловнаCуспільство

Витинанка, лялька-мотанка, писанкарство, лозоплетіння: як у гуртках Дніпра розвивають українське народне мистецтво

Витинанка, лялька-мотанка, писанкарство, лозоплетіння: як у гуртках Дніпра розвивають українське народне мистецтво

У Дніпрі у закладах позашкільної роботи понад 550 гуртків, які відвідують майже 22 тис. дітей. Серед напрямів: науково-технічний, еколого-натуралістичний, туристично-краєзнавчий, фізкультурно-спортивний, художньо-естетичний, дослідницько-експериментальний, військово-патріотичний, соціально-реабілітаційний, гуманітарний, оздоровчий.

За словами директорки департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради Дар’ї Білої, особливе місце у цій роботі належить напряму «українське народне мистецтво».

«Це відродження українських народних традицій, ремесл і майстерності в цілому. Навчаючись, діти формують світогляд, вони збагачуються усім українським. Важливим є також й те, що саме діти виступають тим місточком, через який ми і з більш дорослим поколінням можемо спілкуватися. Адже нам є чим пишатися. Українське коріння – глибоке. І сьогодні ми навчаємо дітей дещо потайних речей, які знали наші прапрабабусі, прапрадідусі – це і лозоплетіння, писанкарство, витинанка, вибійка, а також таке мистецтво, як створення ляльки-мотанки. Словом, через здобутки українського мистецтва знайомимо і навчаємо дітей української культури», — сказала Дар’я Біла.

Центр позашкільної роботи № 1 – один із тих закладів, де представлено різні згадані напрями українського народного мистецтва.

«Вивчаємо основи писанкарства, його символіку, візерунки, а також витинанки, як зробити ляльку-мотанку, вибійку тощо. До гуртка приходять діти абсолютно різного віку. Вони із цілковитим захопленням навчаються справі. А вдвічі приємніше, що навчальний процес у нас організовано у просторому, відремонтованому кабінеті зі зручними меблями, мультимедійним проєктором. Вдячні міській владі, що опікується позашкільними закладами, проводить різні оновлення», — підкреслила керівниця гуртка «Студія народної творчості «Соняшник»» центру позашкільної роботи № 1 Ольга Іващенко.

Народна майстриня, керівниця гуртка «Лозоплетіння» Любов Мукасєєва працює у згаданому центрі вже 25 років: «У перший рік вивчаємо прийоми лозоплетіння, як заготовляти, сортувати лозу, технологію плетіння. А далі, вже опанувавши навички, діти виконують різні роботи. Серед найпопулярніших виробів з лози – кошики, млини, тарілки, цукерниці, дитячі люльки, брилі, тварини тощо. Загалом це кропітка справа. З одного боку працювати з лозою не легко, а з іншого – гарні відчуття. З лозою увесь негатив спливає, настрій покращується. Отож запрошуємо дітей доєднатися до нашої дружньої творчої родини».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook