ГоловнаCуспільство

Рятують не лише лелек: фахівці ДТЕК Дніпровські електромережі взяли під опіку сім'ю сокола-чеглока, що оселилася на високовольтній опорі

У Софіївському районі виявили сімейство сокола-чеглока, які обрали для гніздування опору високовольтних ліній. Щоб убезпечити птахів, фахівці ДТЕК Дніпровські електромережі відклали заплановані ремонти на даній ділянці лінії та організували спостереження за пташенятами. А також розробили план із захисту пернатих. Про це повідомили в прес-службі компанії.

Чеглок – невеликий хижий птах із сімейства соколиних. У кожної пари своя ділянка, яка ревниво охороняється від чужинців. За селищем Девлатове Софіївського району ці птахи уподобали одну з електроопор високовольтної лінії. Звили на ній гніздо та вивели потомство.

На світ пташенята чеглока з’являються вкриті білим пухом. Гніздо з трьома такими малюками виявили на 12-метровій висоті фахівці ДТЕК Дніпровські електромережі при огляді ліній. Цю ділянку планували реконструювати, а старі електроопори демонтувати й замінити на нові – залізобетонні. Через знахідку роботи на даній ділянці відклали. Зараз спостерігають за пташенятами. Як тільки вони зміцніють та випурхнуть з гнізда,  – його планують перенести у більш безпечне місце.

«Птахи часто гніздяться на електроопорах. Однак це доволі небезпечно. Тому ми відстежуємо гнізда й переносимо їх на безпечні конструкції. Цього не можна зробити, поки пташенята у гнізді. Тому чекаємо, поки малюки зміцніють та опіряться.У віці 28-34 днів пташенята чеглока вже здатні літати. Тож буквально два тижні –  і вони стануть на крило. Після чого плануємо акуратно зняти гніздо, укласти в короб та встановити у більш безпечному місці», – каже еколог ДТЕК Дніпровські електромережі Алла Павлова.

Нещодавно таку ж операцію з порятунку провели в селі Личкове Магдалинівського району. Тут звили гніздо білі лелеки. Однак важка конструкція покосилася й ризикувала впасти на електролінії під напругою. Щоб переселити сім'ю пернатих, енергетики встановили поруч окрему опору зі спеціально виготовленої металевою конструкцією, куди й перенесли гніздо.

Збереження біорізноманіття – один з напрямків діяльності компанії, який відповідає стратегії ДТЕК-2030, заснованої на принципах ESG, цінностях та відповідальності бізнесу за прогрес в досягненні цілей сталого розвитку Глобального Договору ООН. В рамках програми орнітологічної безпеки ДТЕК Дніпровські електромережі вже встановив понад 160 безпечних конструкцій для гнізд білого лелеки. А також понад 1,5 тисячі птахозахісних пристроїв на високовольтних лініях. Цесвітловідбиваючі маркери, а також спеціальні кожухи на ізолятори та проводи, які роблять їх безпечними для птахів та виключають ризик перебоїв електропостачання для клієнтів. Також в регіоні встановлюють дерев'яні та металеві гніздування для сов-сплюшок й червонокнижного голуба- синяка, який охоче селиться на електроопорах.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook