ГоловнаCуспільство
Спецтема

Вакцинація проти COVID-19: як кампанія проходить у Дніпрі та як отримати свідоцтво про вакцинацію

Вакцинація проти COVID-19: як кампанія проходить у Дніпрі та як отримати свідоцтво про вакцинацію

Від 21 липня в Україні розпочався п’ятий етап кампанії вакцинації проти COVID-19 згідно з дорожньою картою, затвердженою МОЗ України. У Дніпрі з 22 липня щеплення проводиться всім охочим віком від 18 років. На сьогодні у місті проведено 210 тис. 430 щеплень. Зокрема, першу дозу отримала 131 тис. 200 дніпрян, другу – 79 тис. 230. Наразі 16,3 % мешканців провакциновано першою дозою. Про це під час прямої телефонної лінії 11 серпня повідомила начальниця відділу первинної медичної допомоги департаменту охорони здоров’я населення міської ради Тетяна Кравець. Про це повідомили в прес-службі Дніпровської міської ради.

Вона нагадала, що у місті працюють 34 пункти щеплення в амбулаторіях і в міській лікарні № 9; дванадцять центрів вакцинації на базі кожного центру первинної медичної допомоги. А також 56 бригад, в тому числі і мобільних, які виїжджають в організовані колективи, на підприємства і активно вакцинують за місцем роботи. Маломобільних та немобільних пацієнтів прищеплюють вдома.

«Зараз у наявності й у достатній кількості всі вакцини, зареєстровані в Україні: CoronaVac/Sinovac Biotech, Comirnaty Pfizer/BioNTech, Moderna, Astrazeneca. Записатись на вакцинацію можна через застосунок «Лікарі 24/7» або за телефоном у реєстратурах центрів первинної медико-санітарної допомоги, чи звернувшись до свого сімейного лікаря. Вакцини проти COVID-19 – критично важливі для стримування пандемії», — сказала Тетяна Кравець.

Також, відповідно до наказу МОЗ України від 17 липня 2021 року, щеплення проти COVID-19 дозволено дітям віком від 12 років вакциною Pfizer (Comirnaty), яка вводиться двічі з інтервалом 21-28 діб.

«Документ, за яким дитина може зробити вакцинацію, видає сімейний лікар. Це може бути медичний висновок або довідка в довільній формі. Медичний висновок видається про наявність у дитини супутньої патології, що може бути причиною важкого перебігу COVID-19, відсутність протипоказань до щеплення вакциною Pfizer. У довідці в довільній формі прописується рекомендація провести щеплення після розгляду документів, які підтверджують підстави для вакцинації. Це може бути виїзд дитини для проживання за кордоном; на навчання за кордоном. А також введення другої дози згаданої вакцини дитині віком 12+, яка приїхала до України з іншої країни (якщо попереднє введення першої дози є документально підтвердженим). Вакцинованими можуть бути діти, які беруть участь у міжнародних спортивних змаганнях або інших заходах при виїзді з України», — підкреслила Тетяна Кравець.

Вона також додала, що свідоцтво про вакцинацію після другої дози можна отримати у свого сімейного лікаря. Наразі держава розробляє механізм, щоб відповідний документ можна було отримати і в електронному вигляді через застосунок «Дія».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook