ГоловнаCуспільство

Куди звертатися, щоб усиновити дитину чи взяти її під опіку

Куди звертатися, щоб усиновити дитину чи взяти її під опіку

У Дніпрі на обліку 1 556 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 1 347 (86 %) виховуються у родинах: 1 066 під опікою в сім’ях громадян, 107 – у прийомних сім’ях; 171 дитина виховується в дитячих будинках сімейного типу. З початку року по місту усиновлено 28 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Окрім того, функціонує 69 прийомних сімей, де виховуються 100 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є також 10 дитячих будинків сімейного типу, в яких 89 дітей. Про це повідомили у прес-службі Дніпровської міської ради.

За словами начальниці управління-служби у справах дітей департаменту соціальної політики Дніпровської міськради Ганни Довготько, альтернативною формою перебування дітей, які залишились без батьківського піклування, – патронатні родини. Це тимчасове перебування дитини в сім’ї, яка взяла її на виховання (на той період, коли вирішується доля дитини). Наразі у Дніпрі 2 патронатні родини, в яких виховуються 5 дітей-сиріт та дітей, які позбавлені батьківського піклування.

Щоб всиновити дитину, взяти її під опіку, піклування чи створити дитячий будинок сімейного типу, необхідно звернутися до районних управлінь-служб у справах дітей (адреси додаються). У місті працюють чотири центри соціальної підтримки сімей, з них у трьох з’явилися кімнати для діток від народження до трьох років.

«Тепер малеча, народжена у місті і без вад здоров’я, не спрямовується до обласних будинків дитини як раніше, а одразу потрапляє до цих закладів, звідки шлях до усиновлення набагато коротший. Діти, які мають статус сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, зазвичай тут довго не затримуються – їх швидко забирають у родини», – підкреслила під час прямої телефонної лінії 8 вересня Ганна Довготько.

Представниця управління-служби у справах дітей також додала, що на базі одного з таких центрів функціонує відділення «Служба підтримки дітей», де надають комплексну соціальну допомогу і підтримку сім’ям із дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах. Така робота передусім спрямована на збереження сім’ї, запобігання вилученню дітей із родин. Центр розташовується за адресою: вул. Тверська, 41, тел. 097 449 37 53.

Від 1 червня на базі Центру соціальної підтримки дітей та сімей «Довіра» (вул. Тополина, 33) працює нове відділення «Служба раннього втручання», де надають безкоштовну допомогу сім’ям із дітьми віком від народження до 7 років, які мають вади у розвитку. Мета – коригування та покращення розвитку дитини, а також підвищення якості життя родини. Довідки за тел.: 097 420 29 20, 050 420 73 21.

Також на базі Центру соціальної підтримки «Мамине щастя» працює відділення для підтримки мам із дітьми, які переживають кризу в сімейному житті. Наразі тут перебувають 11 таких родин із 15 дітьми. Тут – безоплатне проживання, харчування, медичний, психологічний і соціальний супровід. Окрім того, у центрі також є відділення і для осіб без дітей, які постраждали від домашнього насильства. Довідки за тел.: 099 520 79 34, 099 520 79 18.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook