ГоловнаCуспільство

У Дніпропетровській області виявлено 380 «тіньових» працівників

На Дніпропетровщині підбили підсумки інспекційної кампанії з виявлення неоформлених працівників, яку розгорнули 1 липня 2021 року. В рамках перевірки було проведено 120 інспекційних відвідувань й виявлено, зазначили в Головному управлінні Держпраці у Дніпропетровській області. Про це йдеться у повідомленні обласної ради.

«В антилідерах рейтингу «тіньової» зайнятості — Харківська (896), Київська (747) та Херсонська(588) області. На Дніпропетровщині перевірка виявила близько 380 робітників, які працювали без належного оформлення трудового договору. Наголошую, що «тіньове» оформлення, відсутність трудового договору й зарплатня «у конверті» — це хибне рішення і для працівника, і для роботодавця, і для держави. Так перші позбавлені компенсацій в разі хвороби чи нещасного випадку, соціальних гарантій, офіційного трудового стажу. Роботодавці отримують плинність кадрів, відсутність доступу до іноземних ринків, штрафи за порушення закону. А в державі скорочується кількість надходжень до держбюджету, зменшуються іноземні інвестиції та постає необхідність підвищувати податки», — пояснив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Стосовно загальної ситуації в країні, то кількість неформально зайнятого населення у першому півріччі 2021 року, за даними Держстат України, становила майже 3 млн осіб. З них:

  • 1,3 млн — у сільському господарстві,
  • 501,2 тис. — в будівництві,
  • 462,6 тис. — в оптовій та роздрібній торгівлі.

До лідерів з неформальної зайнятості з кількістю неофіційно влаштованих працівників понад 100 тис. осіб також належать промисловість, транспорт, поштова та кур'єрська діяльність.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook