ГоловнаCуспільство

Лікарі Дніпропетровщини провели першу в регіоні аутотрансплантацію кісткового мозку 4-річній дитині з онкологічним захворюванням

Операцію виконали у Дніпропетровській обласній дитячій клінічній лікарні. Про це повідомляє прес-служба Дніпропетровської обласної ради.

«Це перша на сьогодні операція такого типу, що була проведена в Україні за межами Києва, — розповів директор КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня» Олексій Власов. — Пацієнтом став 4-річний Максим, який протягом трьох років боровся зі злоякісним онкологічним захворюванням. За цей час малюк отримав три повні цикли хіміотерапії. Проте вони виявились недостатньо ефективними – хвороба мала два рецидиви та знов поверталась. За рішенням лікарів, на останньому етапі лікування високодозну хіміотерапію поєднали з аутотрансплантацією кісткового мозку. Це в рази збільшує вірогідність повного одужання».

Реалізація проєкту відбувалась коштом Національної служби здоров’я, дотацій з благодійних фондів та коштом обласного бюджету. Зокрема, завдяки придбанню необхідного для таких операцій обладнання. 

Як зазначив Микола Лукашук, голова Дніпропетровської обласної ради, найголовніше те, що тепер онкохворі діти можуть отримати всю необхідну медичну допомогу в одній лікарні, не витрачаючи час на переїзди в інші міста і країни.

«Ми вкотре пересвідчуємося, що Дніпропетровщина є регіоном-лідером у багатьох сферах, не тільки в економічній, а у тому числі, і медичній. А наша обласна дитяча лікарня і команда професіоналів, які тут працюють, дійсно заслуговують найвищих нагород. У найближчих планах у нас - перетворити дитячу лікарню на Космічній на сучасний медичний центр в області. І для цього обласна рада у 2021 році виділила більше 22 млн грн», — наголосив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Цьогоріч з обласного бюджету на оновлення дитячої лікарні було спрямовано:

  • понад 8 млн. грн. на реконструкцію головного корпусу блоку №2 (сходово-ліфтовий вузол) з переходом до блоку №6;
  • майже 4.9 млн. грн. на реконструкцію будівлі головного корпусу (блоки №1, 2, 3);
  • 3 млн. грн. на реконструкцію блоків №4 та №5;
  • майже 2.6 млн. грн. на реконструкцію блоку №6;
  • 1.5 млн. грн. на реконструкцію зовнішніх інженерних мереж та благоустрою території лікарні;
  • 600 тис грн. на реконструкцію відділення дитячої патанатомії;
  • 885 тис грн. на реконструкцію харчоблоку;
  • 800 тис грн. на реконструкцію господарчого блоку;
  • майже 2.9 млн. грн. на нове будівництво хірургічного корпусу з переходом.
Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook