ГоловнаCуспільство

Спалювати сухе листя, гілля, траву – заборонено. Дієва альтернатива такій утилізації – компостування

Спалювати сухе листя, гілля, траву – заборонено. До того ж, існують куди більш дієві та ефективні методи утилізації. Про це під час виїзної пресконференції розповіла заступниця директора департаменту екологічної політики Ірина Козлова, повідомляє прес-служба Дніпровської міської ради. 

«Традиційно восени збільшується кількість обрізування, вирубування дерев, прибирання сухого листя у приватному секторі та у дворах. Спалювати усе це заборонено. Приємно, що люди розуміють і все менше це роблять. Водночас є й такі мешканці, які складають гілки та листя у баки, хоча це заборонено. Згідно з правилами благоустрою міста, бак можна наповнювати на 1/4 сухим листям і взагалі не можна кидати туди гілки. Якщо, наприклад, утворилося багато великих гілок чи видалено дерево, то містяни повинні самостійно замовляти компанію, яка це все вивезе», - сказала Ірина Козлова. 

Дніпрянка Лілія Моруга вже багато років компостує опале листя, гілки, сухе бадилля у пермакультурному екологічному центрі «КрінKrin» (вул. Семафорна, 60). Тут, на території колишнього будівельного звалища, нині – зелений оазис, де ростуть близько 250 кущів і дерев, однорічних та багаторічних рослин. Створити такий сад вдалося й завдяки компостуванню, мульчуванню сухої порослі.

«Центр був створений для підняття родючості на деградованих ґрунтах. Для вирощування усіх насаджень у жодному разі не застосовуємо хімічних добрив, а лише природні, зокрема, завдяки компостуванню та мульчуванню. Останній метод сприяє також нарощуванню ґрунтів, яких тут майже не було. Листя, гілочки, траву можна компостувати як у грядки, перешаровуючи із землею, так і у зроблений компостер. А весною буде перегній – складова родючості гумусу. Тому закликаю усіх не викидувати зелене сміття. А правильно його утилізувати згаданими методами. Для ґрунтів – це дуже корисно», — підкреслила пермакультурна дизайнерка Лілія Моруга.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook