ГоловнаCуспільство

«Щоб про Україну говорили за участі України – потрібно будувати сильну армію, – «УДАР Віталія Кличка»

Уряд на 2022 рік передбачив рекордну суму на фінансування сектору безпеки і оборони України – 323,13 млрд грн, що дорівнює 6% ВВП, як і вимагає закон. Про це повідомляє прес-служба ПП «УДАР».

Але якщо розглянути ці видатки детальніше, то суто на оборону піде менше половини цієї суми – понад 152 млрд грн. МВС, якому підпорядковуються і національна гвардія, і прикордонна служба, отримає приблизно таку саму суму, як і у 2021 році – майже 100 млрд грн. 

● На перший погляд, це більший відсоток ВВП, аніж спрямовують на оборону Росія чи Сполучені Штати. Але за красивими цифрами мало того, що стосується реального підвищення обороноздатності України. 

● Понад 80% коштів, що виділені на оборону, використовуються на утримання армії та інших силових відомств. З таким підходом ми не зможемо досягнути якісного розвитку ЗСУ в побудові сучасної високорозвиненої армії. 

● Державне оборонне замовлення у 2020 і у 2021 роках уряд затвердив із суттєвим запізненням — майже на пів року. Через це державні оборонні підприємства залишалися без належного фінансування. За даними Рахункової палати, Міністерство оборони не змогло використати передбачені в держбюджеті кошти:  за 8 місяців у 2021 році невикористана сума становила рекордні 7,8 млрд грн. 

● «УДАР Віталія Кличка» наполягає, що державна оборонна стратегія має, насамперед, фокусуватися не на кількісному збільшенні ЗСУ, а на якісному перетворенні армії. А для цього: 

  • необхідно нарешті провести комплексну реформу державного «Укроборонпрому» та модернізацію вітчизняного ВПК; 
  • створити Оборонний фонд, який би гарантовано наповнювався з бюджету згідно з вимогами НАТО до бюджетів розвитку. Водночас до цього Фонду має спрямовуватися 100% коштів від експорту військової техніки та озброєння, що виробляється в Україні. Кошти цього Фонду можуть використовуватися виключно на якісне переозброєння ЗСУ! 

● Найкраще привітання наших захисників-військових – це побудова забезпеченої сучасними зразками озброєння та техніки армії.

Ранее мы также сообщали, что Днепропетровскую областную организацию ПП «УДАР» возглавил Юрий Симонов.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook