ГоловнаCуспільство

Медична допомога людям, котрі через війну покинули свої домівки: що треба знати

За даними Міністерства охорони здоров’я України врегулювано питання надання первинної медичної допомоги внутрішнім переселенцям під час воєнного стану. Це стосується як тих, хто переїхав, чи вимушено змінив місце проживання. Про це в ході прес-конференції розказала завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Олена Кузьменко.

Вона пояснила, що згідно з наказом МОЗ, українця зі статусом внутрішньо переміщеної особи можуть прийняти в будь-якій лікарні, яка може забезпечити надання відповідної медичної допомоги.

«Усі постачальники медичних послуг зобов'язані надавати медичні послуги всім, хто звертається за місцезнаходженням. Мова йде і про надання первинної медичної допомоги та медичної допомоги пацієнтам у невідкладному стані з числа переміщених осіб, і про проведення вакцинації відповідно до вимог календаря профілактичних щеплень.

Надання медичної допомоги переселенцям у невідкладному стані, а також проведення ним та їхнім дітям вакцинації згідно з Календарем профілактичних щеплень не вимагатиме наявності у таких пацієнтів декларації з сімейним лікарем», - розказала Олена Кузьменко.

Відповідний наказ діє на час воєнного стану на всій території України.

Раніше ми також писали про рішення Кабінету міністрів, яке визнало всі обмежувальні заходи, спрямовані на запобігання поширенню COVID-19, такими, що не застосовуються на період воєнного стану в Україні

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook