ГоловнаCуспільство

У Кривому Розі мешкає майже 50 тис переселенців

Майже 50 тис переселенців знайшли прихисток у Кривому Розі. Для цих людей у місті працюють два спеціальні гуманітарні центри. Там можна зареєструватися, знайти житло, отримати медичну, психологічну, юридичну допомогу. А ще – продуктові набори. Волонтерські хаби відвідали керівники обласної та міської військових адміністрацій. 

«Найбільше переселенців у Кривому Розі – з Херсонщини. Люди з окупованих сіл та міст донині намагаються вирватися від окупантів – їдуть на машинах, їдуть на велосипедах, йдуть пішки. На свій страх і ризик, бо ворог не випускає. Навантаження велике та місто справляється», – зазначив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко. 

У криворізьких центрах допомоги працюють волонтери, а ще консультанти ЦНАПів.

Для маленьких відвідувачів є дитяча кімната. Соціальне таксі підвозить людей до тимчасових прихистків. Їх у місті 86.

«Стати на облік, отримати одяг, продукти, засоби гігієни, дитяче харчування, адмінпослуги. Гуманітарні хаби нині місце для переселенців, де завжди протягнуть руку допомоги», – розповів голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Окрім переселенців з Херсонської області, до Кривого Рогу приїхали мешканці з Донецької, Луганської, Харківської, Миколаївської. А ще – громад Дніпропетровщини, які межують із зоною бойових дій.

«Ми провели дуже серйозну евакуацію людей з деяких населених пунктів – до 70% населення. Надали медичну допомогу, розселили. Надали прихисток у дитсадках, школах, територіальних центрах. Забезпечили харчуванням», – наголосив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Мама двох дітей Наталія – із Дружківки Донецької області. До одного з гуманітарних пунктів жінка прийшла зареєструватися. Отримала ще й продуктовий набір на всю родину.

«Разом із сином та донькою зупинилися у Кривому Розі. Я виїхала заради малих. У нашому рідному місті нині точаться бої. Немає газу та води. Є вибухи та руйнування,  – розповіла Наталія.  – Дуже хочеться додому. Чекаємо на перемогу».

«Наш Пункт допомоги відкрився вже по обіді 24 лютого. В цей же день і прийняли перших переселенців. Я сама з Макіївки. Звідти виїхала у 2015-му. Добре розумію людей, які тікають зараз від війни. Знаю їхні потреби», – сказала волонтерка Центру допомоги переселенців Лариса Сидоренко.

Цілодобовий номер телефону Пункту допомоги переселенцям Металургійному районі – 068 996 71 92.

В Інгулецькому районі – 096 043 85 68. Звертатися можна з 8:00 до 15:00.

Загалом у Дніпропетровській області – понад 250 тис переселенців. Чверть з них – діти.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook