ГоловнаCуспільство
Спецтема
Православна Дніпропетровщина

Сьогодні православні молитовно вшановують пам'ять Святителя Митрофана, патріарха Константинопольського

Сьогодні православні молитовно вшановують пам'ять Святителя Митрофана, патріарха Константинопольського

Сьогодні, 17 червня, православні молитовно вшановують Патріарха Константинополя Митрофана, який жив аж до 326 року.

Митрофан народився у III столітті у Римі. Дометіан, його батько, на той час відкинув помилкові вчення язичників і прийшов до Христа. Він узяв Митрофана та старшого сина і переїхав до Візантії. Там продовжив навчання у єпископа Тита. Той побачив старанність Дометіана і призначив його своїм наступником. Митрофан зійшов на єпископський престол після свого батька та брата, у 316 році.

Незабаром Візантію відвідав імператор Костянтин I. Йому дуже сподобалося місто та єпископ, у розмові з яким він провів багато годин. На той час Митрофан уже був у віці. Він провів доброчесне життя і був сповнений мудрості. Імператор попросив святителя супроводжувати його до Риму.

Згодом імператор переніс столицю імперії до Візантії і перевів туди Митрофана. У 325 році в Нікеї відбулися 1-і Вселенські Збори єпископату. На ньому імператор назвав Митрофана своїм батьком і випросив йому титул патріарха. На той час святителю було 116 років, і він не зміг бути присутнім на зборах. Через рік Митрофан, перший патріарх Константинополя, помер. Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/news/17-iyunya-kakoy-segodnya-prazdnik-primety-i-zaprety-763239.html

Також у цей день відбулося набуття мощей священномученика Петра (Звірєва), архієпископа Воронезького.

У 1999 відбулося здобуття святих мощей священномученика Петра, який був архієпископом Воронежа з 1878 по 1929 роки. Його ім'я при народженні звучало, як Звєрєв Василь Костянтинович. Нині його останки перебувають у соборі Соловецького монастиря.

Преподобного Мефодія, ігумена Пішноського

Цього дня Церква згадує про святого Мефодія, який жив у XIV столітті. Преподобний є засновником та ігуменом Пішноського монастиря.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook