ГоловнаCуспільство
Спецтема
Православна Дніпропетровщина

Сьогодні православні молитовно вшановуютьАпостолів Варфоломія та Варнаву

Петрів піст. У цей час не здійснюється вінчань.

Сьогодні, 24 червня, православні молитовно вшановують Апостолів Варфоломія та Варнаву.

Варфоломій – один із дванадцяти апостолів Христових. Це саме той «істинний ізраїльтянин, в якому немає лукавства», як сказав про нього Сам Господь. Після Святої П’ятдесятниці Варфоломій проповідував на Сході – в Індії та Вірменії. В Індії Варфоломій переклав на санскрит Євангеліє від Матфея, а у Вірменії зцілив царську дочку, відмовившись від оплати, через що охрестилися і цар, і вельможі, й народ його. Однак у місті Альвані (нині столиця АзербайджануБаку) язичницькі жерці розіп’яли Варфоломея, апостол же проповідував Христа зхреста. Тоді мучителі зняли з Варфоломія шкіру та, зрештою, відтяли голову. Його мощі знаходяться в Римі та інших містах.

Варнава народився на острові Кіпрі в родині багатих євреїв і був названий Йосифом. Господь обрав його в числі 70-ти учнів і він одержав друге ім’я – Варнава, що по-єврейськи значить «син утішення». Разом зі святим Павлом Варнава довгий час проповідував Євангеліє в Малій Азії, потім на острові Кіпр. Саме тут юдеї після довгих тортур побили його камінням. Потім, розклавши багаття, кинули на нього тіло святого апостола для спалення, щоб знищити його безвісти. Але вогонь не зашкодив, мощі було таємно поховано християнами в печері. Упокоївся апостол Варнава близько 62 року, на 76 році життя. Із часом поховання було забуто. Але на цьому місці виявилися численні знамення: хворі одержували тут повне зцілення від недуг, і його стали називати «Місцем здоров’я».

В 448 г. апостол Варнава тричі являвся у сновидінні архієпископові Кіпру Анфіму й показав місце поховання своїх мощей. У тому ж році 11 червня кіпрський архієпископ у зазначеному місці знайшов нетлінне тіло апостола та Євангеліє. Імператор Зенон дуже зрадів цій великій події. Він випросив в архієпископа це Євангеліє і поклав його у своїй придворній церкві. На місці знаходження мощей за сприяння імператора було споруджено храм.

Також у цей день молитовно згадують преподобних Варлаама Хутинського (1192) та Варнаву Ветлужського (1445), сщмч. Митрофана пресвитера.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook