ГоловнаCуспільство

Зібрав понад 30 сонячних панелей для захисників: історія психотерапевта у минулому, а нині зв’язківця з Петриківщини

Через місяць від початку війни до Володимира надійшов запит. Хлопцям з передової потрібен був пристрій для підзарядки гаджетів – мобільних та військових. Він зібрався з думками, як і що робити, та став до роботи. Зібрав понад 30 сонячних панелей. Кожна – унікальна, під конкретні запити захисників. Історія психотерапевта у минулому, а нині зв’язківця з Пертиківщини у рубриці Дніпропетровської ОВА «Творці перемоги».

«Чесно відпрацював лікарем двадцять років. Був психотерапевтом, – розказує Володимир. – Пішов на пенсію. Коли вже набридло пересуватися між холодильником і телевізором, зайнявся ремонтами. Лагодив комп’ютери та принтери. Доріс до провайдера. Нині забезпечую Інтернетом шість населених пунктів».

Надаючи людям можливість бути онлайн, сам Володимир месенджери не сприймає. Немає його і у жодній з соціальних мереж. Каже, вистачає звичайного телефону і пошти.

«Чимало моїх товаришів сьогодні на передовій. З ними є домовленість. Якщо їм щось треба, вони телефонують. Я їм не надзвонюю, бо справ у них, окрім потеревенити зі мною, вистачає», – ділиться чоловік. 

І перший такий запит надійшов через місяць після початку повномасштабної війни. Захисникам потрібен був пристрій для підзарядки телефонів та рацій.

«Зателефонував знайомому електрику. Попитав, що й до чого. Знайшов в онлайні все необхідне – панелі, дроти, кріплення, інвектори. Волонтери все викупили, а далі робота руками та головою. Паяв, збирав все так, щоб і зручно було у користуванні, і пристрій був захищений», – пригадує Володимир.

Зібране вміщував у металеві бокси. Прорізав у них отвори під дроти та кабелі. Міцний ящик слугував бронею для пристрою. На передовій без цього ніяк, каже чоловік.

«Брали панелі на 50 ват. Від них можна зарядити вісім мобільних телефонів. На збір одного комплекту йшло десь пів дня. До деяких додавали інвектори, аби хлопці могли підключати Starlink та виходити в мережу. Все робили під індивідуальне замовлення захисників. Вони розповідали про потреби, ми втілювали у життя», – каже Володимир. 

Аби пристрій не привертав уваги ворога – його маскували. Металеві бокси фарбували у колір хакі, дроти намагалися використовувати чорні.

Восени та взимку сонячні панелі менш ефективні, ділиться чоловік. Втім, без діла він не сидить. Шукає для тих, хто на передку, підходящі газові горілки і генератори.

«Допомагаю, чим можу, – додає Володимир. – Взагалі, як лікар, раджу всім займати руки та голову. Це допомагає позбавитися тривог та переживань. І бажано не постійним гортанням стрічки новин, а чимось корисним і тим, що до душі». 

«Творці перемоги» – рубрика Дніпропетровської обласної військової адміністрації. Вона – про людей, які наближають нашу перемогу. Кожен – на своєму фронті.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook