ГоловнаCуспільство

Зробили майже сто досліджень і чотири стентування судин: в одній з павлоградських лікарень щодня користуються новим ангіографом

В одній з павлоградських лікарень вже два місяці працює новий ангіограф. За цей час на ньому провели майже 100 досліджень. А ще – чотири стентування людям із патологіями судин серця. Обладнання – від МОЗ, повідомляють у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

Лікарня приймає пацієнтів 24/7. Зокрема, місцевих мешканців та переселенців. А ще поранених під час ворожих обстрілів дорослих і дітей. Якщо немає світла, вмикають потужний генератор.

«Медична система реагує на усі виклики, пов’язані з повномасштабною війною. Зокрема, вимкнення електрики через пошкоджену ворогом енергосистему. Підготовка велась заздалегідь. Лікарні забезпечені альтернативними джерелами живлення», – зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Від додав, що є медзаклади, які продовжують розвиватися навіть під час воєнного стану. Активно користуються новим обладнання.

«Робимо усе можливе, аби пацієнти отримували усю необхідну медичну допомогу. Разом з міністерством та військовою адміністрацією розробили план дій на випадок можливого блекауту», – сказала директорка департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА Юлія Манаєнкова.

Директорка медзакладу Марина каже, у лікарні встановлене сучасне обладнання. Зокрема, два апарати комп’ютерної томографії, гастроскопії, бронхоскопії, ендоскопічні стійки.

Персонал працює за міжнародними протоколами лікування.

«Наш заклад обслуговує людей за різними напрямками. Це і кардіологія, і хірургія. Серед пацієнтів є переселенці. В основному з Донецької та Луганської областей. Є й постраждалі під час ворожих обстрілів мирні жителі. Вони переважно з мінно-вибуховими травмами та осколковими пораненнями», – розповіла медична директорка лікарні Марина. 

«Щодня користуємося новою рентгено-ангіографичною операційною. І дуже дякуємо МОЗ за таке важливе обладнання. Воно дозволяє виявляти та лікувати ураження будь-яких судин: серця, мозку, кінцівок», – додав лікар-кардіохірург Максим. 

Мешканка Павлограда Раїса прийшла з електронним направленням – робити комп’ютерну томографію. Записувалася на певну дату і час.

«Мені заздалегідь розповіли, як готуватися до процедури. Дослідження – безкоштовне. Дуже важливо, що лікарні працюють під час війни. Більше того, продовжуються соціальні програми», – вважає пацієнтка.

Віктор Ляшко анонсував, що наступного року міністерство продовжить програму медичних гарантій. Передбачені кошти й на модернізацію найнеобхіднішого обладнання для медзакладів.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook