ГоловнаCуспільство

ТОП-5 питань про доставку газу: відповідає АТ «Дніпрогаз»

Як відомо, продаж газу і його розподіл здійснюють різні компанії – постачальники газу та оператори ГРМ. Саме тому й квитанції за газ та його доставку сплачуються окремо. Гроші за газ отримує постачальник газу, а за доставку - газорозподільна компанія. У Дніпрі та Дніпровському районі це АТ «Дніпрогаз», яке працює під брендом Регіональної газової компанії РГК. До фахівців компанії нерідко надходять типові питання від клієнтів про надання послуг з розподілу газу. Відповіді на найпоширеніші з них публікуємо у даному матеріалі.

1. Як розраховується вартість послуг з доставки газу?

Вартість послуг доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить тільки від обсягів фактичного споживання протягом минулого «газового року». Це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, ділиться на 12 місяців. Результат множиться на тариф на доставку. Таким чином, отримуємо вартість доставки газу на місяць. Такий порядок розрахунку затверджений НКРЕКП.

Наприклад: за минулий «газовий рік» (з 1 жовтня 2020 р. по 30 вересня 2021 р.) споживачем було використано 500 куб. м газу. Місячна вартість доставки газу для такого домоволодіння з 1 січня 2022 року розраховуватиметься наступним чином:

500 куб. / 12 міс. х 1,08 грн = 45,00 грн на місяць з ПДВ, де 1,08 грн – вартість доставки 1 кубометру газу на місяць з ПДВ для АТ «Дніпрогаз».

2. В які терміни потрібно здійснювати оплату за доставку газу?

Плата за доставку здійснюється щомісяця, рівномірними платежами протягом року - до 20 числа місяця, в якому надаються послуги. Такий порядок затверджено державним регулятором (НКРЕКП) у Типовому договорі розподілу природного газу. У деяких споживачів розмір плати за доставку газу дещо менший за комісію банку. У такому випадку в АТ «Дніпрогаз» рекомендують сплатити відразу за квартал або півріччя, аби зекономити сімейний бюджет.

3. Скільки цифр у особовому рахунку для оплати послуг з розподілу/доставки газу?

Зі зміною постачальника газу з 1 травня 2022 року у споживачів газу з'явилися два особові рахунки — один з 10-ти, а інший з 9-ти цифр.

Їх дуже легко сплутати, тому пояснюємо, як їх розрізнити та коли використовувати.

Особовий рахунок у клієнтів АТ "Дніпрогаз" складається з 10 цифр. Його слід використовувати для передачі показань та оплати доставки газу. Знайти цей особовий рахунок можна в «особистому кабінеті» 104.ua або в рахунку для оплати доставки палива.

Особовий рахунок у постачальника газу містить 9 цифр. За допомогою нього потрібно сплачувати за спожитий газ. Знайти його можна на сайті постачальника або ж у рахунках за споживання газу.

Нагадаємо, що «Дніпрогаз» являється газорозподільною компанією. Як Оператор ГРМ компанія:

  • надає послуги з доставки газу до ваших газових приладів в режимі 24/7;
  • розраховує та виставляє рахунки за розподіл енергоресурсу;
  • ліквідовує та локалізує аварійні ситуації;
  • ремонтує та замінює елементи газорозподільної системи;
  • обслуговує газові мережі та прилади;
  • повіряє лічильники газу.

Для порівняння, на відміну від Оператора ГРМ, постачальник газу займається лише:

  • продажем газу клієнтам;
  • розрахунком та виставленням рахунків за спожитий газ.

Отже не слід плутати поняття «Оператор ГРМ» та «постачальник газу», адже це різні компанії, які надають різні послуги.

4. Наша родина тимчасово виїхала до іншого міста. Чи треба платити за розподіл, якщо газом інколи не користуєшся?

За доставку газу треба сплачувати, навіть якщо ви не використовуєте газ в окремі періоди. Якщо, наприклад, споживач зменшить використання газу у 2022 році, в наступному році плата за доставку буде скоригована відповідно до реальних обсягів споживання.

Якщо газове обладнання не використовується взагалі, і ви не плануєте цього в майбутньому, вам варто розглянути можливість від’єднання від газових мереж, для чого необхідно звернутися до менеджерів 104.ua Клієнтського простору (вул. Паторжинського, 24 або просп. Слобожанський, 96а) та розірвати договір на розподіл газу.

5. Які актуальні реквізити для оплати послуг з доставки газу?

Попри зміну постачальника газу з 1 травня 2022 року, оплата за доставку газу для клієнтів АТ «Дніпрогаз» залишається без змін.

Тариф на доставку газу, затверджений НКРЕКП для клієнтів «Дніпрогазу», реквізити та строки оплати за надані послуги залишаються незмінними.

Сплатити за послуги з розподілу блакитного палива побутові клієнти АТ "Дніпрогаз" можуть за наступними реквізитами:

Оператор газорозподільних систем АТ "Дніпрогаз"

ЄДРПОУ 20262860

номер рахунку для фізичних осіб (населення): № UA803054820000026032301003510

Зверніть увагу!

У призначенні платежу слід обов'язково вказати ПІБ платника, особовий рахунок та адресу газифікованого домоволодіння.

В умовах війни газовики приділяють максимальну увагу підготовці газорозподільної системи до експлуатації в період низьких температур, адже незабаром в Україні розпочнеться опалювальний сезон. Саме тому питання розрахунків за послуги з розподілу природного газу набувають неабиякої актуальності. Від своєчасного отримання Оператором ГРМ коштів за доставку палива споживачам залежить безперебійне та надійне газопостачання взимку.

АТ «Дніпрогаз» звертається до своїх клієнтів та просить за можливістю розраховуватись з накопиченими боргами вчасно та в повному обсязі.

«Сподіваємось на свідомість та відповідальність споживачів у питанні розрахунків за доставку газу та наголошуємо, що вчасна оплата за послуги з розподілу - запорука сталого та безаварійного газопостачання в опалювальний сезон 2022-2023 років. Рекомендуємо нашим клієнтам не накопичувати борги та здійснювати оплату через сервіси дистанційної взаємодії на сайті 104.ua»,- зазначають в управлінні зовнішніх комунікацій компанії.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook