ГоловнаCуспільство

Запобігти поширенню серцево-судинних хвороб: на Дніпропетровщині для медпрацівників проводитимуть тренінги

На Дніпропетровщині організують дводенні тренінги для медичних сестер та сімейних лікарів за програмою PEN-H. Усе для того, щоб протидіяти поширенню серцево-судинних хвороб. Перші заняття – вже у липні. Про це йшлося під час засідання круглого столу «Стань на варті свого серця». 

«На серцево-судинні захворювання в Україні припадає понад 60% смертей. До того ж вони значно «помолодшали». Розвитку сприяє підвищений тиск, високий рівень глюкози, холестерину, ожиріння. А ще – гіподинамія, паління, вживання алкоголю. Надважливо – розповідати мешканцям про профілактику», – зазначив заступник директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА Олексій Григорук. 

Вестимуть просвітницьку роботу серед населення медсестри та сімейні лікарі. Перед цим вони пройдуть дводенні тренінги за програмою PEN-H. Таке навчання – частина україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

«PEN-H – ефективний інструмент, розроблений ВООЗ. Це короткий алгоритм дій для виявлення, профілактики та лікування серцево-судинних хвороб, хронічного обструктивного захворювання легень, бронхіальної астми та цукрового діабету. Програма допоможе медпрацівникам знайти індивідуальний підхід до пацієнта, заохочувати його вести здоровий спосіб життя», – сказав регіональний координатор проєкту «Діємо для здоров’я» Юрій Корягін.

Нині медики проходять онлайн-навчання і тестування. Долучитися до практичних тренінгів зможуть після іспиту. Заняття проводитимуть кваліфіковані фахівці. Загалом 3 команди.

«Підвищуємо компетенції медсестер та сімейних лікарів. Навчимо оцінювати серцево-судинний ризик. А ще – мотиваційному консультуванню. Програма передбачає розширення повноважень медичних сестер. Саме вони виявлятимуть людей з груп ризику, надаватимуть рекомендації щодо збалансованого харчування», – розповів розробник тренінгів Володимир Крамарчук. 

Заняття проводитимуть протягом року. За цей час планують охопити понад півтисячі медичних працівників.

Дніпропетровщина – один із пілотних регіонів, де запроваджують проєкт. Навчатимуть медпрацівників і у Полтавській, Львівській та Рівненській областях.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook