ГоловнаCуспільство

В ОВА вперше зібралися представники Дніпропетровського регіонального офісу міжнародного співробітництва

Представники Дніпропетровського регіонального офісу міжнародного співробітництва вперше сіли із партнерами за круглий стіл. Онлайн до зустрічі долучилися радник заступника керівника Офісу Президента Артем Гусак і очільники районів області. Говорили про цілі та формат подальшої співпраці. Озвучили найнагальніші виклики регіону. 

«Офіси міжнародного співробітництва запущені в усіх областях. Звісно, кожен матиме свою специфіку. Бо деякі регіони зазнали більших руйнувань від ворожого вторгнення. Тому мають думати про відновлення. Інші сконцентровані на підтримці ВПО і програмах розвитку, – сказав радник заступника керівника Офісу Президента Артем Гусак. – Цей офіс має сформувати чіткий план дій. Той, який забезпечить безперебійну взаємодію з усіма партнерами».

На Дніпропетровщині нині працює понад 120 міжнародних та національних організацій. Із початком війни у тісній взаємодії з ОВА вони активно допомагають мешканцям регіону.

«Область давно стала своєрідним хабом. Військовим та гуманітарним. Аби вирішувати всі поставлені задачі співпрацюємо із партнерами. Тільки у 2023-му провели з ними понад 70 зустрічей, – зазначила заступник начальника ОВА Ірина Грицай. – Дякую їм за підтримку. Її спектр широкий. Від матеріальної і продовольчої допомоги. До облаштування гуртожитків для переселенців та медзакладів».   

На зараз перед Дніпропетровщиною постало декілька нагальних викликів, додала Ірина Грицай. Це ліквідація наслідків екоциду, викликаного підривом окупантами Каховської ГЕС. А ще – забезпечення ВПО житлом, адже більшості з них немає куди повертатися.

«Справи, якими опікуватиметься цей офіс, стосуються не тільки гуманітарної сфери. А й питань розвитку та відбудови. Тобто мова про більш довгострокове співробітництво у відновленні України. Залучення певних пілотних проєктів з різних регіонів та держав», – додала в.о. голови офісу Управління ООН з координації гуманітарних справ у Дніпрі Шахло Рахімова. 

Під час сьогоднішньої зустрічі партнери презентували свої можливості у освітніх, медичних, продовольчих програмах. Говорили й про захист дітей та розмінування територій. Анонсували – до участі у наступній зустрічі запросять більше організацій. Тих, які спеціалізуються на розвитку територій.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook