ГоловнаCуспільство

Масовий мор риби та загроза ботулізму: Держпродспоживслужба в Дніпропетровській області вживає заходи для боротьби з екоцидом та харчовими отруєннями

З метою ліквідації наслідків, уникнення екоциду, недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь на Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області покладено завдання щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, посиленого державного нагляду та ветеринарно-санітарного контролю стосовно якості та безпечності харчових продуктів. Про це повідомила головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

«Масовий мор риби почався на Дніпропетровщині внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС. Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини!Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає у результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут, тому посилено контроль за обігом риби та морепродуктів на агропродовольчих ринках»,- розповіла Маргарита Малишева.

За словами фахівчині, з метою встановлення несанкціонованої стихійної торгівлі харчовими продуктами територіальними громадами області створено комісії, до складу яких входять представники Держпродспоживслужби, органів місцевого самоврядування, Державного агентства меліорації та рибного господарства, управлінь національної поліції. Наразі у Дніпропетровській області створено 46 таких комісій, які здійснюють щоденний моніторинг агропродовольчих ринків та місць стихійної торгівлі.     

«Так, під час обстеження ринку «Центральний» м. Тернівки встановлена реалізація риби в'яленої без відповідних супровідних документів, а саме: лящ – 2,265 кг, синець – 0,475 кг, щука – 1,435 кг. Рибну продукцію не допущено до реалізації. У м. Кривому Розі, вул. Соборності, 96, виявлено в реалізації 7 кг риби свіжої невідомого походження. Працівниками Довгинцівського райвідділу Криворізького районного управління поліції НП України в Дніпропетровській області рибу вилучено та складено протокол щодо притягнення до адміністративної відповідальності відповідно до ч.1 ст. 160 КУпАП»,- проінформувала спеціалістка.

Вона додала, що під час моніторингу ринків проводиться роз’яснювальна робота серед  суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана із первинним виробництвом, транспортуванням, реалізацією або зберіганням риби та рибної продукції, інших водних живих ресурсів та харчової продукції з них на агропродовольчих ринках.

Загалом з 16 червня 2023 року по Дніпропетровській області на предмет незаконної торгівлі продуктами харчування, зокрема риби, спеціалістами Держпродспоживслужби по Дніпропетровській області комісійно обстежено 110 ринків та місць несанкціонованої торгівлі, розповсюджено 516 пам’яток та проведено 187 бесід серед населення, суб’єктів господарювання та операторів ринку, направлено 48 листів до територіальних громад області, оприлюднено 33 інформації для преси про попередження та посилення контролю щодо споживання, обігу риби та рибопродуктів.    

Маргарита Малишева нагадала що, відповідно до розпоряджень начальника обласної військової адміністрації, з метою недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед споживачів на території Дніпропетровської області тимчасово заборонена реалізація риби та морепродуктів, отриманих з Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Херсонської областей, до стабілізації епідеміологічної ситуації!

Крім того, заборонено промисловий, спортивний, любительський, підводний вилов риби та інших живих біоресурсів на водних об’єктах Дніпропетровської області!

У червні поточного року по Дніпропетровській області вже зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм, один з яких – летальний.

«Мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, зокрема сушити, в’ялити, смажити чи варити. Уникайте купівлі риби та інших продуктів харчування у місцях стихійної торгівлі. Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті. Будьте дуже пильними.  Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться по медичну допомогу до лікарів»,- акцентувала фахівчиня.

    Симптоми ботулізму включають:

  • виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль
  • початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення;
  • блювання, закреп і здуття живота;
  • параліч дихальних м’язів.

Підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму.

Негайно зверніться по медичну допомогу, якщо у вас є будь-який із симптомів!

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook