ГоловнаCуспільство

ДТЕК Дніпровські електромережі долучився до міжнародного проєкту щодо захисту білого лелеки

ДТЕК Дніпровські електромережі долучився до міжнародного проєкту щодо захисту білого лелеки

ДТЕК Дніпровські електромережі долучився до міжнародного проєкту польського товариства орнітологів Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego з вивчення та захисту білого лелеки. Він об’єднує енергетичні компанії Польщі та України задля збереження цього птаха. В рамках проєкту енергетики допомагають вченим-орнітологам окільцьовувати лелек, які в’ють гнізда на електроопорах. Кільцювання дозволяє відстежувати шляхи міграції, вплив на популяцію зовнішніх факторів в різних країнах світу, кількість птахів, що повертаються в країну. В Дніпровській області 6-7 липня енергетики ДТЕК допомогли орнітологам окільцювати 21 пташеня. Участь у цій міжнародній ініціативі компанія взяла відповідно до ESG-стратегії та продовжуючи власний еколого-просвітницький проєкт #Лелеченьки. Про це повідомляють у прес-службі ДТЕКу.

Проєкт польського товариства орнітологів Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego допомагає у збереженні білого лелеки. За останні 100 років цей птах повністю зник з півночі Франції, Бельгії, Нідерландів, Данії, заходу й півдня Німеччини. В Україні їх чисельність одна з найбільших і становить близько 30 тисяч пар. По оцінках фахівців-орнітологів, в усьому світі наразі налічується близько 160 тисяч пар білого лелеки. Охорона білого лелеки в Україні закріплена законодавчими актами. Птах охороняється законом України «Про тваринний світ», а також Боннською, Бернською та Рамсарською конвенціями.

«ДТЕК Мережі – основа і підтримка для нормального життя країни та українців. У 2023 році всі наші зусилля продовжують бути зосереджені на відновленні зруйнованої ворогом електроінфраструктури, а також підтримці стабільної роботи мереж. Водночас ми продовжуємо реалізовувати проєкти зі збереження екосистем суходолу. Бо для нас важливо бути вірними Цілям сталого розвитку ГД ООН. Ми долучилися до проєкту польського товариства орнітологів, щоб продовжити і масштабувати свої ініціативи по збереженню в Україні популяції білого лелеки. Компанія з 2013 року реалізує проєкт із захисту цього тотемного для всіх українців птаха. У 2021 році він трансформувався в масштабний еколого-просвітницький проєкт #Лелеченьки», − розповідає генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

6-7 липня у Дніпропетровській області орнітологи разом із енергетиками окільцювали 21 лелеченя у 8 гніздах. Це перший етап реалізації проєкту. Загалом по завершенню проекту компанія планує допомогти з кільцюванням 250 особин птахів. Кільцювання – метод дослідження диких птахів за допомогою прикріплення невеликої металевої або пластмасової, індивідуально позначеної, кільцеподібної мітки до кінцівок птаха. За допомогою індивідуального кільця вчені стежать за птахом в різних країнах світу. Цей метод використовується для дослідження міграції, тривалості життя, смертності тощо. Він допомагає вченим отримувати актуальні дані про популяцію та запроваджувати коригуючі заходи для її збереження.

«Кільцювання проводили саме у цей період, коли пташенята вже достатньо підросли, але ще не вилетіли з гнізда. У 2-2,5 місяці птахи мають розвинуту систему суглобів, і кільця міцно триматимуться на нозі. Кожного птаха детально описуємо та знімаємо усі параметри. Вже за два тижні лелеченята стануть на крило, і це допоможе досліджувати популяцію виду та шляхи міграції в різних країнах світу», − каже орнітолог Олександр Пономаренко.

Участь в проєкті Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego беруть такі польські енергокомпанії, як: Tauron Dystrybucja SA, Energa Operator, Enea Operator, PGE Dystrybucja SA.Спільними зусиллями вчених-орнітологів та енергетиків на початок 2023 року було окільцьовано майже 4 600 лелек та встановлено 15 передавачів для відстеження міграції лелек на території Польщі. У 2023 році до проєкту долучилися і українські енергетичні компанії, серед яких ДТЕК Дніпровські електромережі.

Довідково:

#Лелеченьки – проєкт ДТЕК Мережі, започаткований у 2021 році. Його головна мета – допомогти зберегти в Україні популяцію білого лелеки. Проєкт поєднав дії бізнесу, майбутнього покоління українців та сучасного мистецтва, щоб привернути увагу суспільства до проблеми скорочення біорізноманіття та захисту довкілля.

Продовжуючи реалізацію проєкту, навесні 2023 року, екологи ДТЕК Дніпровські електромережі провели моніторинг гнізд лелек в Дніпропетровській області. Перевіряли ті, що останні 11 років енергетики компанії зміцнювали спеціальними захисними металевими конструкціями. Попри ракетні удари укріплені гнізда вціліли, а птахи заселили в середньому близько 85% − 170 гнізд. У 2023 році компанія планує укріпити ще щонайменше 10 гнізд в області. Загалом за останні 11 років компанія вже встановила понад 200 платформ для гнізд лелек. З них – 20 за 16 місяців повномасштабної війни. Встановлення спеціальних конструкцій для захисту птахів — продовження політики ДТЕК зі сталого розвитку та виконання Глобального договору ООН в частині збереження екосистем суходолу. Крім того такі заходи допомагають захистити клієнтів від відключень світла через падіння гнізд на електричні дроти.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook