ГоловнаCуспільство

Дніпро єдине місто в Україні, яке реалізує комплексну програму адаптації дітей ВПО

З початку повномасштабного вторгнення Дніпро прийняв понад 180 тисяч вимушених переселенців, з них 31 236 – діти.  Всі вони рівні у правах та можливостях на соціальний захист, здобуття освіти та позашкільне дозвілля. Про це повідомляють у прес-службі Дніпровської міської ради.

Для діток від народження і до 6 років у Дніпровському міському центрі соціальних служб існує розгалужена мережа підтримки. Для вирішення нагальних запитів працюють: служби соціально-психологічної допомоги, проводять безкоштовні тренінги з адаптації, надають гуманітарну допомогу.

«Тільки від початку 2023 року ми прийняли 600 сімей ВПО з дітьми. У нашому центрі в рамках проєкту «Захист дітей у надзвичайних ситуаціях», що реалізує Центр соцслужб у рамках співпраці з БО «Надія та житло для дітей», працюють арттерапевти, психологи, логопеди, є фізичне оздоровлення індивідуально і в групах», — коментує директорка Дніпровського міського центру соціальних служб Анастасія Тищенко.

Пані Ірина — вимушена переселенка з Сєвєродонецька — переїхала до Дніпра всією великою родиною. Про міський центр соціальних служб розказали сусіди з Сєвєродонецька, яких теж прихистив Дніпро.

«Онуку тут дуже подобається. На фізкультуру до тренера Даші аж біжить. Дочка одразу працевлаштувалася у Дніпрі. Все добре. Дякуємо дуже та хочемо, щоб закінчилася війна і ми повернулися додому», - розказує вимушена переселенка Ірина.

Попіклувався Дніпро і про школярів ВПО. Вже другий рік поспіль успішно функціонує єдина в України платформа з підготовки до Національного мультипредметного тестування. Розробило її комунальне підприємство «єДніпро».

«Кожен охочий має доступ до неї.  Необхідно тільки зареєструватись. Проєкт включає в себе курси з підготовки до НМТ, матеріали для самостійної підготовки, відео уроків та лекцій. Можна пройти тестування за формою НМТ», — розказує директор КП «Цифрова трансформація і автоматизація інформаційних процесів міста "єДніпро"»ДМР Артем Трапезніков.

Цього навчального року свідоцтво про базову освіту та повну загальну середню освіту отримали 464 випускники ВПО. Серед них і Вероніка з Кремінної. Каже, завдяки онлайн-платформі з підготовки до НМТ іспит складати було врази легше.

«Мені було легко готуватися за допомогою платформи. Зрозумілий інтрефейс, достатня кількість інформації для підготовки. Багато відеоуроків. Тепер збираюсь вступати до вишу», — ділиться Вероніка.

Про зручність обрання майбутньої професії Дніпро теж подбав. «Обирай своє майбутнє» — онлайн-платформа, на якій зібрані абсолютно всі заклади вищої та професійної освіти міста та області.

«На платформі зібрані всі університети, технікуми, коледжі міста та області. Можна зробити онлайн-запит по кожному з них та дізнатися необхідну для вступу інформацію. Там вказані дати прийому документів, ліцензійний обсяг – кількість місць на бюджет та контракт. Все в єдиному місці – це зручно та швидко», - каже Артем Трапезніков.

Для тих, кому обирати професію ще зарано, Дніпро попіклувався про насичені літні канікули. У місті працює 8 закладів позашкільної освіти. Їх відвідує 428 вимушено переміщених діток.

«У нас тут і навчають, і грають дітки. Для наймолодших, віком від 5 років проводяться розвивальні ігри. Для старших – цифрове навчання, математика та англійська. А ще проводимо розвивальні заняття з декоративно-ужиткового мистецтва», — розповідає директорка КПНЗ «Центр художньої та естетичної творчості учнівської молоді» ДМР Наталія Лавнюженкова.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook