ГоловнаCуспільство

Дніпро — перше місто в Україні, де диспетчеризація всього громадського транспорту ведеться з єдиного оперативного центру

Дніпро — перше місто в Україні, де диспетчеризація всього громадського транспорту ведеться з єдиного оперативно-диспетчерського центру.

Сюди надходить інформація про 127 маршрутів міста, з них 35 — електротранспорт, решта — автобуси. Це дозволяє пасажирам відстежувати рух громадського транспорту в мобільному застосунку «D-transport» та не втрачати час на зупинці.

«Цей застосунок — безкоштовний, не містить реклами та доступний для смартфонів андроід та айфонів. Кожен мешканець Дніпра може в режимі реального часу побачити рух громадського транспорту, який його цікавить, та надіслати зворотний зв’язок. Це можуть бути скарги або пропозиції. Ми оперативно реагуємо та намагаємось швидко впровадити зміни», — розповів Олег Клевцов, начальник оперативно-диспетчерського центру КП «Дніпровський електротранспорт» ДМР.

Застосунок має гнучкі налаштування. Наприклад, можна зробити позначення зупинок більш контрастними. У наступному оновленні з’явиться можливість подивитися чи є в транспорті, на тому чи іншому маршруті, кондиціонер.

«Окрім того, що диспетчерський центр відстежує рух всього громадського транспорту Дніпра, це близько 1000 одиниць рухомого складу, ми також бачимо наші аварійні бригади. Це допомагає в роботі. У разі потреби ми можемо оперативно надіслати бригаду на місце аварії, і ліквідація її наслідків займе менше часу», — додає заступниця начальника оперативно-диспетчерського центру КП «Дніпровський електротранспорт» ДМР Дар’я Полякова.

Цілодобова диспетчеризація дозволяє оперативно інформувати пасажирів про зміни руху громадського транспорту. 

«Ми це бачимо, коли трапляються позаштатні ситуації – прильоти, негода. Пасажири бачать, де призупинено рух. Також диспетчеризація дозволяє нашим фахівцям ефективно працювати. Наприклад, у п’ятницю, коли був ракетний удар РФ по центру міста, диспетчери змогли за пів години налагодити рух на лінії та роботу електротранспорту», — підсумував Нікіта Керенцев, провідний фахівець КП «Дніпровський електротранспорт» ДМР.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook