ГоловнаCуспільство

Мерія Дніпра уклала угоду з асоціацією фахівців з медіації: що це і чим буде корисно містянам у вирішенні спорів з міськрадою

Дніпро одним з перших в країні підписав меморандум з українською секцією GEMME, до якої належать вітчизняні судді та фахівці з медіації. Це дозволить мерії залучати фахових консультантів до альтернативного розгляду спорів, що виникають між міською радою та іншими особами, використовуючи дієві європейські практики. Головне — дати людям зрозуміти, що їх чують і прагнуть допомогти відшукати компроміс, надто у стресовому середовищі війни, каже суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, президент GEMME Ukraine Андрій Рищенко: «Люди перебувають у дуже нервовому стані. Коли вони стикаються з державними органами, важливо перетворити якийсь спір чи психологічну травму на діалог. Саме до цього медіація і покликана. Якщо порівнювати із судом, то це зовсім інша процедура».

Так в порядку медіації зможуть вирішуватися справи про захист прав територіальної громади як землекористувача або навпаки — претензії дніпрян до діяльності міської влади. Фахівці співпрацюватимуть з юридичним департаментом мерії. 

Як відомо, з 2021 року в Україні діє Закон «Про медіацію», який остаточно закріпив можливість проведення судової медіації — загальносвітової практики позасудового врегулювання різних конфліктів за участю компетентних неупереджених посередників. Якщо суперечка підпадає під проведення медіації, такий процес дозволить сторонам дійти згоди — не витрачаючи час і гроші на судові розгляди. 

Тож співпраця з GEMME Ukraine дозволить міськраді Дніпра ефективніше працювати з людьми також після набрання чинності Закону України «Про адміністративну процедуру».

«Є певна недовіра людей до судових органів. По-друге, є ще одна проблема — судові органи перевантажені. Тому, якщо є якісь спори, то люди можуть дуже довго чекати на рішення. Зараз, після того, як був ухвалений відповідний закон, ми уклали з фаховими юристами угоду. Таким чином деякі спірні правовідносини, де або міськрада, або виконком, або наші певні підрозділи є стороною спору, то ці спори зможуть вирішуватися швидко і професійно», — сказав Борис Філатов, зауваживши, що довірі до процедури медіації сприятимуть успішні кейси у цій практиці.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook