ГоловнаCуспільство

Водіїв комунальних автобусів Дніпра навчають, як допомагати людям з інвалідністю заїхати у громадський транспорт

У Дніпрі з ініціативи мера Бориса Філатова з минулої осені працюють комунальні автобуси. Вони обслуговують соціальні маршрути – їздять у місця, де не курсує електротранспорт.

Вони зʼявились після влучання ракети в одне з приватних АТП Дніпра. Тоді було повністю знищено 48 великих і 6 середніх автобусів, ще близько 100 – понівечено. Окрім рухомого складу, були пошкоджені ремонтні цехи, адміністративна будівля, шиномонтаж, мийня, малярня. 

Безперебійну роботу маршрутів, які обслуговує дане підприємство, було забезпечено завдяки підтримці міської влади, небайдужого бізнесу та міст України. Зокрема, влада Дніпра скоординувала роботу і закрила потребу в автобусах на тих маршрутах, які підприємство тимчасово не могло обслуговувати. Сталося це завдяки допомозі Києва, Вінниці, Кельна та приватного бізнесу. Вони передали Дніпру 44 великі автобуси. Така підтримка з боку приватного бізнесу, інших міст України та навіть Європи свідчить про їхню довіру місцевій владі.

Крім цього, на базі КП «Дніпровський електротранспорт» ДМР за дорученням мера Бориса Філатова створили 5 комунальних маршрутів: № 7-К, № 32-К, № 48-К, № 75-К, № 109-К. Від їхнього запуску було перевезено майже мільйон пасажирів.

«Автобуси в нас зʼявились торік. Їх до Дніпра привезли з різних українських та європейських міст. Всі вони великої місткості та пристосовані для перевезення людей з інвалідністю», – коментує начальник автоколони КП «Дніпровський електротранспорт» ДМР В'ячеслав Павленко. 

Він також додав, що маршрути мають неабиякий попит серед населення. Ними часто користуються і люди з інвалідністю. Тож для їхнього безпечного перевезення водіям проводять відповідні тренінги. 

До нього долучився водій маршруту № 32-К Костянтин Яриш. Він понад 15 років перевозить пасажирів: «У нас робота міняється постійно, особливо у час повномасштабної війни. У місті дуже багато переселенців, людей поважного віку та осіб з інвалідністю. Тож важливо знати, як їм допомогти заїхати до автобуса. Бо тут основну роль відіграє водій, який має правильно підʼїхати до зупинки та допомогти опустити пандус». 

Такі тренінги проводять разом із представниками Центру соціальної адаптації людей з інвалідністю ГО «Океан добра». Вони очно показують водіям, як правильно допомогти людині з інвалідністю заїхати до автобуса. Важливий критерій – відстань від машини до зупинки не має перевищувати 30 см. 

«У 2019 та у 2020 роках ми проводили подібні тренінги для водіїв тролейбусів. А сьогодні – водіїв автобусних комунальних маршрутів», – зазначила голова центру Ольга Волкова.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook