ГоловнаCуспільство

Дніпровська філія «ГАЗМЕРЕЖІ» на сторожі безпеки газопостачання дніпрян

З 1 червня 2023 року жителі Дніпра та Дніпровського району перейшли під опіку національного оператора розподілу природного газу «ГАЗМЕРЕЖІ». Безперебійне газопостачання в одному з найбільших міст країни тепер налагоджує новоутворена Дніпровська філія.

Регіональну команду очолив Богдан Поп’юк. Він пояснив нам, з чим пов’язані зміни на ринку газу, які завдання стоять перед державною компанією, а також що чекає на абонентів та чи справедливо нараховується плата за розподіл, якщо в оселі ніхто не живе.

Про це та багато іншого читайте в ексклюзивному інтерв’ю Дніпровської філії ТОВ «ГАЗМЕРЕЖІ».

Пане Богдане, розкажіть, чому реформували газовий ринок?

Сферу газорозподілу України не просто реформували. Її повернули під контроль держави. Таке рішення прийняв Уряд, щоб запобігти ризикам виникнення надзвичайної ситуації в енергетичній сфері.

Тож відтепер обласні та міські газорозподільні компанії перебувають у зоні відповідальності Групи Нафтогаз і новоствореного національного оператора ТОВ «Газорозподільні мережі України» («ГАЗМЕРЕЖІ»). Натомість раніше більша частина з них акумулювалась у приватних руках.

Ці зміни покладають великі обов’язки на плечі держави. Але для споживачів однозначно – це гарантія газопостачання та захист інтересів.

Що змінилося для працівників?

«ГАЗМЕРЕЖІ» розширили територію провадження господарської діяльності та отримали право на розподіл природного газу в межах міста Дніпра та прилеглого Дніпровського району.

На місці процес надання послуг з доставки блакитного палива до споживачів забезпечує новоутворена Дніпровська філія.

Створення регіонального підрозділу проходило в плановому режимі з дотриманням норм чинного законодавства.

За основу взято модель заснування Кропивницької філії, яка почала функціонувати з 1 січня 2023 року. На Кіровоградщині налагоджено ефективну роботу. Паралельно з нами такий шлях зараз проходить і Харківська область.

Для мене як менеджера важливо не просто успішно запустити роботу філії, а сформувати надійне газорозподільне підприємство.

Добре розумію, що за всіма успішними проєктами стоять люди. Тож усім працівникам АТ «Дніпрогаз» було запропоновано перейти працювати у філію зі збереженням зарплат і усіх соціальних гарантій та виплат. Команду зберігаємо та посилюємо. 

Зараз забезпечено роботою понад 1,1 тис людей. Під нашою опікою – більше 405 тисяч побутових та 2-х тисяч комерційних споживачів. Їх комфорт – наша відповідальність.

Робота будується таким чином: центральний офіс «ГАЗМЕРЕЖІ» задає курс – команди впроваджують ці принципи в областях.

Управляюча компанія відкрита до діалогу. Це був, до речі, один із вирішальних факторів, чому я погодився очолити підприємство. Коли тебе чують – це перші 50% результативності. Коли тебе підтримують – уже 100%.

Серед спільних стандартів – комфортні умови праці для людей, якісний сервіс для клієнтів і безперебійний розподіл газу, підкреслю, в одному з найбільших міст.

А ще бажання особисто моє та колективу – оптимізувати роботу настільки, щоб жоден кубометр газу «не розчинявся» у повітрі. Від цього залежить енергетична стабільність країни.

Чи залишилися борги від попередників і хто їх має сплатити?

Дніпровська філія «ГАЗМЕРЕЖІ» почала свою роботу як нова юридична особа, яка не має боргів. І ми ведемо роботу так, щоб їх не було.

Зі старту працюємо в газовому бізнесі з дотриманням високої платіжної дисципліни перед державою та партнерами.

Нам принципово підтримувати розвиток економіки країни і не паразитувати на використанні державної системи газопостачання, як було до того.

Поясніть доступно, з чого формується тариф за розподіл газу. За що фактично сплачують люди? І роз’ясніть, нарешті, кому належать газові труби, які люди тягнули за свій рахунок, й хто повинен їх обслуговувати?

Для кожного Оператора газорозподільних мереж індивідуальні тарифи на розподіл газу встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Тариф на розподіл природного газу пов'язаний з експлуатацією і утриманням мереж. Звучить просто, але входить туди цілий комплекс робіт. Наприклад, цілодобове функціонування аварійної служби, ремонт, підтримка системи в належному стані по всій протяжності – від газорозподільних станцій до будинку кожного споживача, забезпечення стабільного тиску в мережах 24/7. Зауважу, що ми контролюємо лише розподіл газу до запірного пристрою на вводі у будинок.

Якщо наші фахівці на своїх місцях перестануть виконувати свої функції – настане колапс газорозподільної сфери міста. Газу не буде ніде – ні в оселях, ні в лікарнях, ні в дитсадках, ні на підприємствах.

Ось із цього і складається сума сплати за розподіл газу. А не за трубу, як помилково звикли вважати.

Згідно з чинним законодавством, оплачувати послуги мають усі споживачі, які офіційно не розірвали договір на розподіл газу, і є у переліку споживачів газорозподільного підприємства.

На що потрібно звертати увагу власнику газифікованого домоволодіння при використанні газу у побуті?

По-перше, категорично забороняється самовільно втручатись у газорозподільну мережу. Це небезпека для самої людини, ризик порушити збалансовану роботу системи й спричинити аварію.

Попри всі застереження, з початку року таких випадків у нашому місті було близько 100. Серед зафіксованих порушень – незаконні врізки у систему газорозподілу, несанкціоноване відновлення газопостачання та самовільна заміна чи встановлення газового обладнання. У встановленому законодавством порядку Оператор газорозподільних мереж має право припинити газопостачання до споживачів-порушників. Тож, якщо потрібно щось від’єднати чи встановити, викликайте сертифікованих майстрів з філії, а не з інтернету.

По-друге, не встановлюйте в одному приміщенні з газовими приладами з відводом продуктів згорання в димоходи витяжки зі штучним спонуканням. Це загрожує потраплянням чадного газу в оселю.

Перебування людини в приміщенні з концентрацією чадного газу може призвести до отруєння чи летального випадку.

Аби попередити можливі нещасні випадки, бригади аварійно-диспетчерської служби опрацьовують заявки від дніпрян, оперативно прибуваючи на виклики. Це одна з найважливіших служб нашої компанії. Усі знають про цілодобовий телефон «104».

Саме наші працівники аварійної служби без вихідних, 24 години на добу ліквідують витоки газу на мережах, запобігають виникненню аварійних ситуацій. За оперативною допомогою аварійної служби щодня звертаються в середньому до сотні споживачів газу.

Для своєчасного реагування на виклики клієнтів аварійно-диспетчерська служба укомплектована сучасними автомобілями, спеціальними інструментами, GPS-навігацією та іншими технічними засобами. Отже, ми завжди напоготові!

По-третє, завжди відчиняйте кватирку або вікно, коли користуєтесь газовим обладнанням. Навіть взимку. Це базове правило.

По-четверте, у разі підозри щодо можливого витоку газу не вагайтесь, одразу телефонуйте в службу «104» та слідуйте інструкціям диспетчера. Якщо ви відчуваєте запах газу, не треба сподіватись, що вам здається. Краще перестрахуватись і викликати аварійно-диспетчерську службу. Для цього вона і працює для вас 24/7.

Що з тарифом – чи є вже розмови про підвищення?

Перегляд тарифів на комунальні послуги під час воєнного стану та 6 місяців після місяця, у якому воєнний стан буде припинено або скасовано, заборонено Законом України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування».

Тобто ніяких підвищень тарифів наразі не передбачається.

Яка ситуація з оплатою послуг?

Кожна оплата за розподіл газу – це внесок в енергетичну стабільність країни. Ми сподіваємось, що жителі Дніпра та Дніпровського району й надалі відповідально ставитимуться до споживання газу. Наразі середній рівень розрахунку сягає 85-90%.

Розуміємо, що багато людей покинули місто й виїхали за кордон. Дехто втратив роботу. Війна вносить серйозні корективи. Приймаємо цей факт. Але накопичувати борги – це закривати очі на проблему, а не вирішувати її.

Кошти за розподіл газу не нараховуватимуться лише за умови механічного від’єднання газових мереж абонента від газорозподільної системи. Для цього власнику об’єкта треба звернутись до нас із заявою.

Розкажіть детальніше про нові платіжки. Що це значить і що з ними робити?

Раніше споживачі окремо отримували дві паперові платіжки – за розподіл газу та споживання. Знаємо, що людям це було незручно.

Багато паперів – це хаос. Платіжки губляться, реквізити плутаються.

Тепер цю проблему вирішено. Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» і наші «ГАЗМЕРЕЖІ» вдосконалили формат квитанцій – тепер вони надходять в одному конверті.

Один документ, але з усіма рахунками, варіантами передачі показань лічильників, способами оплати та індивідуальними QR-кодами для розрахунку через онлайн-банкінг.

Ми поєднали приємне з корисним і не лише потурбувались про споживачів, а й про природу. А ще – про економію. Менше будемо витрачати на друк та доставку.

Окрім того, серед нових пропозицій у нас ще й вдосконалений особистий кабінет з розширеним меню послуг. Серед опцій – сплата за розподіл газу за допомогою Google Pay та Apple Pay, передача показань газового лічильника, завантаження і друк квитанцій, перегляд історії розрахунків, дата планової повірки лічильника та інше.

До речі, клієнти нашої та Кропивницької філій першими отримали доступ до нового функціоналу. І він користується серед них чималим попитом.

На завершення додам, що ключова задача наших спеціалістів – забезпечення безперебійного надання послуг з розподілу газу для мешканців Дніпра та Дніпровського району та розширення належного клієнтського обслуговування. Отже, ми продовжуємо активно працювати над підвищенням рівня надійності газопроводів, що дасть змогу утримувати їх у належному стані, надавати клієнтам якісні послуги та створювати нові сервіси.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook