ГоловнаCуспільство

Дві жінки на руїнах: Лариса та її дочка з Ольгиного Херсонської області мріють відновити рідну хату

Пенсіонерка Лариса та її дочка повернулися до рідного Ольгиного у жовтні. На руїни – від будинку залишилися одні стіни. Ні, даху, ні вікон. Як могли тимчасово «підлатали» хату. Мріють відновити оселю.

«У трьох селах Херсонщини, які наша область взяла під опіку, тривають роботи. Поступово відбудовуємо. Плануємо відновити понад 200 будинків в Ольгиному, Старосіллі, Бобровому Куті. Проєкт «Пліч-о-пліч» – це про взаємодопомогу», – зазначив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Досі пані Лариса згадує криворіжців. Зізнається, вдячна їм. За прихисток та підтримку. За те, що одягли, дали все необхідне. Бо з окупованого Ольгиного, що на Херсонщині, тікала у чому було. 

«Добрі люди нас прийняли. Ми ж вийшли з паспортом і в калошах. Збиралися за 5 хвилин. Все господарство кинули і повтікали. Жили у гуртожитку. А вже коли звільнили село – повернулися», – згадує Лариса. 

В евакуації жінка пробула майже пів року. Коли побачила рідну домівку – жахнулася. Все побите, пограбоване. 

«Мені доводилося працювати біля тварин. Після них простіше було прибирати. Такої гидоти, як наробили у хаті рашисти, ще не бачила. Нормальна людина якби захотіла так зробити – не змогла б. Нічого цілого не залишилося», – розповіла мешканка Ольгиного.

Аби якось пережити холоди, Лариса продала корову. На виручені кошти замінили вікна.

Дах онук накрив плівкою, аби вода не затікала в оселю. Казав – це тимчасово. Та згодом його мобілізували. Нині боронить країну на передовій. Ще один чоловік з родини – у полоні. Тож на господарстві, яке у руїнах, тільки сама Лариса і її донька.

Роздають гуманітарку односельчанам. Хліб та інші продукти, які привозять староста і криворізькі волонтери. Займаються цим дев’ятий місяць. У будинку облаштували своєрідний пункт допомоги.

Самотужки жінкам не сила потягнути відбудову. Проєкт «Пліч-о-пліч» для допомоги саме таким людям. Понівеченого у підшефних Дніпропетровщині селах чимало. Будівельники працюють у темпі. Аби встигнути зробити все до холодів.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook