ГоловнаCуспільство
Спецтема
Православна Дніпропетровщина

Сьогодні православні молитовно вшановують пам'ять священномученика Мирона

Вінчання не здійснюється.

Сьогодні православні молитовно вшановують пам'ять священномученика Мирона

Сьогодні, 30 серпня, православні молитовно вшановують пам'ять священномученика Мирона. Він був пресвітером в Ахаї (Греція), жив у ІІІ столітті. Постраждав у 250 році за імператора Декії.

Пресвітер був милостивим до людей, але разом з тим і мужнім у захисті своїх дітей. Якось у свято Різдва Христового він звершував богослужіння. У храм увійшов місцевий правитель Антипатр з воїнами, щоб схопити тих, хто молиться, і повести їх на муки. Бачачи це, святий Мирон почав палко заступатися за паству, викриваючи правителя у жорстокості. Святий був відданий катуванням. Його повісили і стругали тіло залізними гребенями. Потім пресвітера кинули в розпечену піч, але Господь зберіг мученика. Тоді правитель почав змушувати мученика вклонитися ідолам. Отримавши від святого Мирона тверду відмову, Антипатр наказав різати ремені з його шкіри. Святий Мирон узяв один із ременів і кинув його в обличчя мученикові. Розлютившись, Антипатр велів стругати святого Мирона залізом по обдертому тілу, а потім віддав мученика на поживу звірам. Але звірі його не зачепили. Почуваючись переможеним, Антипатр у безсилій люті покінчив самогубством. Святого Мирона відвели у м. Кизик, де йому відсікли голову мечем († 250).

Також у цей день вшановують мчч. Фірса, Левкія, Короната та їхніх дружин (249-251), мч. Патрокла (270-275), Павла, Іуліанія та інших з ними (бл. 273), мчч. Стратона, Пилипа, Євтіхіана та Кіпріана (бл. 303), прп. Аліпія, іконописця Печерського (бл. 1114).

Сьогодні шанують і ікону Свенської (Печерської) ікон Божої Матері (1288).

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook