ГоловнаCуспільство

Черговий по місту перевірив, як облаштовані сховища: щодо непридатних укриттів – матеріали направляють до прокуратури

Облаштовані сховища, де цілком безпечно для містян. На цьому наполягає міський голова Борис Філатов. Двадцять дев’ятого серпня заступник директора департаменту громадського порядку і цивільного захисту ДМР Дмитро Редька, який цього дня є черговим по місту, перевірив виконання доручення мера. Він відвідав низку сховищ. Перше – на території одного з приватних підприємств.

За словами Дмитра Редьки, це сховище обліковується як захисна споруда і не є комунальною власністю.

«Споруда у геть занедбаному стані – відсутнє будь-яке оснащення та обладнання, вхід до сховища засмічений, аварійний вихід завалений. Словом, ця споруда не готова для укриття населення. Відповідно до Кодексу цивільного захисту відповідальність за збереження та оснащення сховища покладається на балансоутримувача. Ми неодноразово зверталися до балансоутримувача, аби він привів до ладу це сховище, щоб містяни могли тут перебувати під час повітряної тривоги», – сказав Дмитро Редька.

Він зауважив, що після таких перевірок матеріали стосовно непридатних сховищ направляють до прокуратури. Нині зафіксовано 66 таких.

Під час інспекційного об’їзду черговий по місту перевірив і сховище комунальної власності. Воно розташоване у Палаці творчості дітей та юнацтва ДМР (вул. Аудиторна, 14).

«Порівняно з передньою локацією це сховище цілком оснащене, підготовлене для укриття населення. Це найпростіше укриття відповідає вимогам ДСНС, придатне для захисту населення. Перевірив вентиляцію, є медикаменти, місця для сидіння, куточок для дітей. Словом, приміщення цього сховища готове, аби тут перебували люди під час повітряної тривоги», – підкреслив Дмитро Редька.

Зі слів директорки Палацу творчості дітей та юнацтва Тетяни Гудим, під час повітряної тривоги в укриття спускаються як вихованці, так і керівники гуртків. Туди можуть приходити і місцеві.

«Зробили усі умови, аби сховище відповідало вимогам ДСНС. Ще є доступ для людей з інвалідністю. Для цього влаштовано спеціальні сходи. Укриття працює цілодобово. У разі тривоги вночі черговий відчиняє двері сховища. Воно розраховане й на тривале перебування. Є запаси їжі, питної й технічної води, біотуалет, Інтернет тощо», – додала Тетяна Гудим.

Довідка. У Дніпрі 219 найпростіших укриттів. Усі вони комунальної форми власності (чи обласної, чи міської). Усі з відповідними актами (не обов'язково ДСНС).

116 шкіл Дніпра мають укриття. Їхній стан відповідає всім нормативам Державної служби з надзвичайних ситуацій.

У 33 дитячих садочках ремонти в найпростіших укриттях добігають кінця. Всього у 80 садочках Дніпра можливо зробити найпростіші укриття за всіма нормами.

 15 – найпростіших укриттів у позашкіллі. З них 6 готові та мають акти ДСНС, у 9 ремонти ще тривають.

Окремо 58 модульних споруд різного типу – у місцях скупчення людей та на об'єктах критичної інфраструктури. Планують встановити ще 53 до кінця року.

Усього у Дніпрі на балансі міста 191 укриття.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook