ГоловнаCуспільство

«Ми сповнені вдячності, що стоїмо разом з вами в ці важкі часи»: мери, дипломати та діячі майже десятка країн світу привітали Дніпро з Днем Міста

У День Дніпра іноземні друзі та партнери з загалом чотирнадцяти міст Німеччини, Японії, США, Польщі, Литви, Чехії, Ізраїлю та Словаччини привітали його з річницею заснування. Мер Дніпра Борис Філатов наголосив, що їхня підтримка під час великої війни допомагає місту та його людям залишатися незламними, працювати та робити більше для українських оборонців: «Дніпро це місто-фенікс, яке завжди відроджується і попри все — живе. Після кожного удару ми скеровуємо лють у роботу та допомогу. Щоб забувати про втому і боротися далі. Щоб купувати сотні і сотні дронів, автівок, техніки. Любити, мріяти і наново привчати себе будувати плани на майбутнє. Аби зустрічати гучні та справді щасливі свята, коли наші воїни повернуться з Перемогою». 

Після початку повномасштабного вторгнення Дніпро розпочав потужну роботу та розвивав міжмуніципальне партнерство — аби залучити якомога більше ресурсів для допомоги мирним людям і зміцнити підтримку міжнародних партнерів України загалом. Різні міста з майже десятка країн світу надсилали численні гуманітарні та медичні вантажі, транспорт, спецтехніку, генератори та інше приладдя, що допомагає долати наслідки російського терору. Із багатьма закордонними громадами-партнерами вже триває обговорення перспективи співпраці з Дніпром також у повоєнному майбутньому. 

«У протистоянні цій жахливій агресії Дніпро став символом рішучого самовизначення та героїчного опору. Ми відзначаємо цей день з надією на те, що в недалекому майбутньому зможемо святкувати День заснування Дніпра у свободі та мирі. І працювати разом заради кращого майбутнього — як друзі та партнери в обʼєднаній демократичній Європі», — наголошує пані мер німецького міста Кельн Генрієтта Рекер. 

«Я висловлюю глибоку повагу меру Борису Філатову за його великий внесок у розвиток дружніх обмінів між Дніпром та Осакою. Коли між нашими містами сформувалося партнерство дружби, воно символізувало початок довгострокових відносин, які включають підтримку відновлення Дніпра», — зазначає мер Осаки (Японія) Хідеюкі Йокояма. 

«Сподіваюся, ви зможете знайти час, аби відзначити цю справді особливу подію. І я так само маю надію, вам вдасться зібратися разом у такий особливий день», — бажає Розалін Блісс, мер міста Гранд-Репідс у штаті Мічиган (США). 

«Глибоко вірю, що незабаром війна, яку українці ведуть за свободу і незалежність проти російської агресії, завершиться ваш перемогою. І Дніпро, як і вся Україна, знову зможе насолодитися миром та безпекою», — говорить мер Любліна Кшиштоф Жук. 

«Вільнюс із вами. Вітаю вас також зі ще одним великим ювілеєм — партнерству Дніпра та Вільнюса цьогоріч виповнюється 25 років. Бажаю Дніпру та всій країні якнайшвидше відсвяткувати мир і перемогу. Вільнюс святкуватиме разом з вами», — додає мер Валдас Бенкунскас. 

«Дніпро — це місто з великою історією та прекрасним майбутнім. Щоб воно настало, Чеська Республіка, її уряд та народ докладають багато зусиль, щоб підтримати вас — незламних дніпрян», — посол Чеської Республіки Радек Матула. 

«Ми думаємо про вас завжди. Ми підтримуємо вас. Ми любимо вас!», — каже Бонні Керролл, президентка і засновниця міжнародної організації «TAPS», що опікується допомогою сім’ям загиблих воїнів. 

«Ми сподіваємося, що ця жахлива війна закінчиться. І всі мешканці України та Дніпра житимуть у мирній країні», — сказала представниця муніципалітету ізраїльського міста Нетанія Ольга Лурьє.

«Я хотів би побажати вам впоратися з цими моментами (викликами війни, — ред.), вистояти, знайти в собі достатньо енергії, мужності та сили боротися за свою свободу», — приєднався до привітань мер Жиліни (Словаччина) Петер Фіабане. 

Свої святкові побажання Дніпру надіслали також представники українських діаспор, союзів та спілок за кордоном, які допомагають зборами коштів і щодня працюють для того, аби тема війни в Україні залишалася в світовому порядку денному.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook