ГоловнаCуспільство

І бізнес заощаджує, і місто охайне: 92 % підприємців Дніпра відмовились від помостів на літніх майданчиках

У лютому 2023 року мерія Дніпра презентувала новий механізм для підприємців щодо оформлення літніх терас – аби підтримати бізнес під час війни, а також втілити європейську концепцію на вулицях нашого міста. Суть концепції – зменшити біля кафе та ресторанів кількість помостів, щоб розширити міський простір. Ті підприємці, які відмовляються від помостів, сплачують меншу оренду – тобто лише за розмір столиків. А ті, хто їх лишає, – за площу помосту. Керівниця закладу «NA:CHASI - city cafe» Олександра Кононенко обрала перший варіант. Перед відкриттям розглядали обидва. Але естетика закладу та економія на оренді перемогли.

«Такий варіант розміщення літньої тераси коштує нам утричі дешевше, ніж з помостом, а головне – виглядає не гірше. До того ж помости займають більше площі на вулиці, тобто прохід міг бути тут вужчим. Тож ми вирішили зекономити і вкласти ці гроші в інтер’єр закладу. Тим паче, як показує досвід, можна невеличкими коштами оформити затишно та привабливо літню терасу. І наш літній майданчик ми намагались зробити якраз більш у європейському стилі. Коли ти сидиш у самому центрі міста, проте тут тобі затишно та комфортно», – прокоментувала Олександра Кононенко. 

Таких, як цей заклад (які відмовились від помостів), на сьогодні у місті 92 %. 

«З моменту запровадження змін пройшло пів року. Проаналізувавши дані за минулий та цьогорічний весняно-літні сезони, ми бачимо позитивні зміни. Порівнюючи з минулим сезоном, кількість оформлених літніх майданчиків збільшилась майже утричі та склала 202 одиниці. З них із помостом (бар’єрами) оформлено лише 8 % від загальної кількості, що удвічі менше показників минулого року. При цьому більшість власників таких майданчиків мають намір розібрати помости або іншим чином переобладнати їх до наступного весняно-літного сезону, тобто робота у цьому напрямі нині триває. Також бачимо, що в цілому представники малого бізнесу позитивно сприймають та погоджуються із запропонованою концепцією улаштування літніх майданчиків, у такий спосіб дотримуючись інтересів не лише власного бізнесу, а й інтересів громади міста. Водночас маємо випадки, коли підприємці ігнорують чинні вимоги правил благоустрою та самовільно улаштовують літні майданчики без відповідного договору. Відносно таких підприємців вживаємо відповідних заходів реагування, включно і виконуємо примусовий демонтаж», – прокоментувала представниця КП «Дніпровські активи» ДМР Марина Данильченко.

Про те, що місто змінилось завдяки відмові від помосту, а також про комфорт для пішоходів каже і дніпрянка Аня: «Це дуже зручно, адже дерев’яні бар’єри псують естетику та зовнішній вигляд міста. Більш відкриті літні тераси дозволяють мати більше місця пішоходам, а сам заклад має естетичний вигляд».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook