ГоловнаCуспільство

УСБУ у Дніпропетровській області: пiдсумки тижня

На Дніпропетровщині СБУ викрила жінку на розпалюванні міжнаціональної ворожнечі та колаборанта, що розповсюджував проросійські заклики

СБУ на Дніпропетровщині розкрила справу проти двох антиукраїнських агітаторів, які поширювали прокремлівську пропаганду та принижували національну гідність української нації. Зловмисники сподівались на прихід «руського міра» у Дніпропетровську область та поширювали в інтернеті деструктивний контент.

Однією з фігур, яку розкрито в рамках цієї справи, є мешканка міста Дніпра, яка працювала в комунальній сфері одного з ОСББ міста. Вона приймала активну антиукраїнську позицію після своїх візитів до Росії та окупованих територій, і через свій особистий акаунт у соціальних мережах поширювала проросійський контент, навмисно створюючи образ України як розсадника фашизму і національної нетерпимості. Вона намагалася виправдовувати російську агресію та виражала підтримку окупаційним військам РФ та їх лідерам.

Другою особою, що виявлена у цій справі, є колишній співробітник одного з підрозділів залізничної інфраструктури в місті Жовті Води. Він систематично сприяв антиукраїнській агітації в російських соцмережах, розповсюджуючи фальсифіковану інформацію про ситуацію в Україні, закликаючи до підтримки російської військової агресії та навіть виправдовуючи дії окупантів. Він також глорифікував російську армію та ігнорував воєнні злочини "вагнерівців" у зоні бойових дій.

Під час обшуків у фігурантів правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони, які містять докази їхньої протиправної діяльності.

СБУ викрила у Кривому Розі російського інформатора, який передавав інформацію про маршрути бойових літаків ЗСУ

Служба безпеки України викрила чергового інформатора, який збирав і передавав інформацію про переміщення Сил оборони та наслідки ворожих обстрілів на Дніпропетровщині. Зловмисник фіксував напрямки руху бойової авіації та гвинтокрилів ЗСУ, які здійснювали завдання на фронті.

Ворожий інформатор передавав отриману інформацію через соціальну мережу «Вконтакте», у вигляді у вигляді фото з координатами. Виявилося, що він став співучасником російських агентів, починаючи з лютого 2022 року.

За допомогою своєї знайомої з міста Краснодар, яка перебуває у полі зору російських спецслужб, інформатор міг поширювати дані про переміщення української військової техніки та наслідки повітряних атак РФ.

Під час обшуку у проживанні зловмисника правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку, яку він використовував для підтримки російських інтересів, а також заборонену символіку комуністичного режиму.

Ігорю Коломойському пред'явлено підозру за матеріалами СБУ

За матеріалами Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки повідомлення про підозру у вчиненні злочинів отримав фактичний власник великої фінансово-промислової групи Ігор Коломойський.

За інформацією правоохоронних органів, підозра Коломойському оголошена за двома статтями Кримінального кодексу України. Перша стаття - це ст. 190, що стосується шахрайства, а друга - ст. 209, яка визначає легалізацію (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, як злочинну діяльність.

В ході розслідування було встановлено, що протягом періоду з 2013 по 2020 рік Ігор Коломойський легалізував понад півмільярда гривень, виводячи їх за кордон. Він використовував при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

Наразі досудове розслідування у цій справі знаходиться під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

СБУ перекрила два канали підпільного продажу зброї, через які російські автомати та вибухівка потрапляли до рук криміналітету

Служба безпеки запобігла незаконному продажу зброї та боєприпасів з Дніпропетровської та Херсонської областей.

У результаті проведених оперативних заходів були затримані організатори двох таємних каналів збуту засобів ураження, які продавали зброю, отриману у місцях колишніх боєзіткнень на території деокупованих районів.

Серед вилученого у зловмисників – вибухівка, бойові гранати, протитанковий гранатомет і автомати Калашникова російського виробництва.

Встановлено, що, наприклад, російський автоматичний карабін АК-12 вони хотіли продати за майже 60 тис. грн, а вартість гранатомета оцінювали у 14,5 тис. грн. Зловмисники підшукували своїх клієнтів через власні зв’язки серед представників кримінального середовища.

У Дніпропетровській області був затриманий один з фігурантів, у якого знайдено вражаючий арсенал засобів ураження, включаючи автомати Калашникова, гранатометні постріли і вибухові речовини.

На Херсонщині був затриманий інший фігурант, який намагався продати автомат Калашникова та гранатомет. У його приватному помешканні були виявлені гранати РГД-5, гранатометні постріли і набої калібру 5,45.

Усі вилучені засоби ураження планується передати на потреби Сил безпеки та оборони України.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook