ГоловнаCуспільство

Лоцмани дніпрових порогів: у Музеї історії Дніпра запрацювала експозиція з технологією віртуальної реальності

У Музеї історії Дніпра запрацювала нова інтерактивна експозиція. Вона присвячена унікальному культурному та історичному явищу – лоцманам дніпрових порогів. У 1700–1932 роках вони були єдиними провідниками суден. Без них не було би судноплавства та стрімкого економічного розвитку нашого регіону.  

«Головна мета – врятувати унікальні предмети, експонати та зберегти їх для нащадків. Експозиція є унікальним поєднанням історичної спадщини із сучасними технологіями. Ми зробили цифрову версію дніпровських порогів, яка максимально наближена до дійсності. У шоломі віртуальної реальності кожен зможе відчути себе лоцманом та зрозуміти наскільки це складна робота», – розповіла Олександра Бірюкова, директорка КП «Музей історії Дніпра» ДМР.

Одним з перших побачив експозицію чинний лоцман Сергій Буряк. Каже, прийшов поспілкуватись з колегами та побачити історію розвитку своєї справи.

«Дуже приємно, що пам’ятають про таку професію. Хочу запевнити, що вона розвивається. Це не якийсь пережиток минулого. Лоцманська річкова служба проводить річкові судна, які йдуть до портів», – поділився Сергій Буряк, начальник річкової лоцманської служби.

Експозицію створили коштом гранту Українського культурного фонду. Унікальні експонати переїхали до Музею історії Дніпра з Музею історії лоцманів дніпровських порогів, який працював в Лоц-Кам’янському будинку культури. Його планували реконструювати. Наприкінці 2021-го року розробили проєктну документацію. Втім, через повномасштабне вторгнення РФ будівництво довелось відкласти. Мета експозиції в Музеї історії Дніпра – зберегти та дати можливість познайомити усіх охочих з експонатами громади Лоцманська Кам'янка.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook